≫ 

Nemačka uvela strože mere za nevakcinisane građane: Obavezna vakcinacija moguća od februara

U zatvorenom prostoru moći će da boravi do 50 osoba, dok će na otvorenom taj broj biti 200

  • 48
Bolnica, korona, ilustracija, Nemačka

Foto: Tanjug/AP

Nemačka Vlada odlučila je da uvede strože mere za nevakcinisane građane kako bi obuzdala porast broja zaraženih korona virusom i smanji pritisak na bolnice.

Kancelarka je takođe dodala da postoji mogućnost da od februara bude uvedena obavezna vakcinacija za sve građane, a odluka će biti saopštena u narednom periodu.

Danas su se regionalni premijeri dogovorili sa Angelom Merkel da se nevakcinisanim osobama zabrani ulazak u restorane, pozorišta i prodavnice koje nisu esencijalne.

Takođe zatvaraju se i noćni klubovi u oblastima u kojima postoji veliki broj zaraženih, dok će broj osoba koji mogu da prisustvuju javnoj manifestaciji biti smanjen.

Noćni klubovi biće zatvoreni u onim delovima zemlje u kojima je nedeljna incidenca veća od 350.

U zatvorenom prostoru moći će da boravi do 50 osoba, dok će na otvorenom taj broj biti 200.

Sportske i kulturne dvorane biće dostupne samo vakcinisanima, ali će morati da rade sa 30 ili 50 odsto kapaciteta. Maksimalno će moći da bude prisutno 5.000 gledalaca.

Lista ovlašćenih osoba koji će moći da vakcinišu građane biće znatno proširena, pa će farmaceutima i drugom medicinskom osoblju biti omogućeno da imunizuju ljude.

Nacionalna solidarnost

 

Odlazeća kancelarka Angela merkel rekla je da je situacija u zemlji ozbiljna.

- Bolnice su prepune, morali smo da transportujemo neke pacijente u rasterećenije delove zemlje. Neophodna nam je nacionalna solidarnost - kaže ona.

Ona je takođe dodala da bi podržala uvođenje obavezne vakcinacije u zemlji.

Nemačka je ponovo pokrenula kampanju vakcinacije kako bi ohrabrili građane da se odluče na ovaj korak. Samo 68 odsto stanovništva potpuno je vakcinisano, što je ispod proseka u EU.

Prema podacima Instituta Robert Koh, Nemačka je juće registrovala rekordnih 73.209 slučaja infekcije, a u poslednja 24 sata preminulo je 388 pacijenata zaraženih koona virusom.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vesna

    2. decembar 2021 | 20:08

    Koji neobrazovani antivakseri ovde pišu o koroni?Da znaju išta znali bi da inficirani koji ima izražene simptome kašljanja,kihanja isl širi koronu.Ako tih simptoma nema mogućnost širenja korone je mnogo manja jer to je u suštini kapljični virus.A vakcinama se upravo sprečavaju simptomi i teže obolevanje.Imuni sistem,razvijen i podstaknut vakcinom,ne da virusu da se širi ni po organizmu ni van njega.

  • Žorž

    2. decembar 2021 | 19:59

    Najbolje bi bilo da postoji pristupačan i delotvoran lek protiv korone ali pošto njega još nema vakcine su najoptimalnija opcija u svrhu prevencije.

  • Gile

    2. decembar 2021 | 16:57

    Opet je krenulo iz nemacke i austrije ponavlja se istorija !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA