ECDC: Omikron uskoro dominantna varijanta korona virusa u Evropi

Za sada nema ubedljivih dokaza o prenosivosti omikrona, ali čelnica Svetske zdravstvene organizacije za kovida-19 Marija van Kerkhove navodi da se podaci o tome očekuju kroz nekoliko dana

  • 1
omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Agencija za javno zdravlje Evropske unije (ECDC) je saopštila danas da bi omikron varijanta korona virusa, u roku od nekoliko meseci, mogla da bude odgovorna za više od polovine svih infekcija kovida-19 u Evropi.

- Na osnovu matematičkog modeliranja koje je sproveo Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), postoje indikacije da bi omikron mogao da izazove više od polovine svih infekcija SARS-CoV-2 u EU/EEA u narednih nekoliko meseci - saopštio je ECDC, a prenosi agencija Rojters.

Za sada nema ubedljivih dokaza o prenosivosti omikrona, ali čelnica Svetske zdravstvene organizacije za kovida-19 Marija van Kerkhove navodi da se podaci o tome očekuju kroz nekoliko dana.

Evropa je do sada zabeležila više desetina infekcija omikron varijantom, koja je prvi put otkrivena u južnoj Africi prošlog meseca. Glavni naučni savetnik francuske vlade Žan-Fransoa Delfresi je ranije danas rekao da bi omikron mogao da zauzme deltino mesto već do kraja januara.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    2. decembar 2021 | 16:55

    O majko moja, koliko ima vidovnjaka i proroka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA