≫ 

Još 10 slučaja omikron soja korona virusa otkriveno u Velikoj Britaniji

Malo se zna o nedavno otkrivenom soju, ali postoje strahovi zbog visokog nivoa mutacije da postojeće vakcine neće biti tako efikasne, iako su nedavni signali pozitivni

  • 0
Omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Još deset slučajeva varijante Omikron otkriveno je u Velikoj Britaniji, čime je ukupan broj širom zemlje porastao na 42, prenosi Mirror.

Još sedam slučajeva ove varijante potvrđeno je u Engleskoj i još tri u Škotskoj, saopštila je britanska zdravstvena bezbednosna agencija.

Varijanta B. 1. 1.529, poznata kao Omikron, prvi put je identifikovana u južnoj Africi, ali je od tada prijavljena u najmanje 19 drugih zemalja, ali se očekuje da će biti daleko rasprostranjenija.

Pronađeni su slučajevi u Velikoj Britaniji od Glazgova, do Liverpula, Norfolka i Londona, dok vlada pokušava da spreči da nova varijanta izmakne kontroli.

Malo se zna o nedavno otkrivenom soju, ali postoje strahovi zbog visokog nivoa mutacije da postojeće vakcine neće biti tako efikasne, iako su nedavni signali bili pozitivni.

Rane indikacije pokazuju da je većina slučajeva virusa mikrokorona virusa „blaga“, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija.

Zvaničnik veruje da nema dokaza koji bi ukazivali na smanjenje efikasnosti vakcina kada se bore protiv nove varijante.

Organizacija, koju citira Rojters, sugeriše da "većina" do sada ispitanih slučajeva nije teška.

Oni su oprezno dodali da se još mnogo toga ne zna o novom soju.

Ministarstvo zdravlja Bocvane saopštilo je u utorak da je skoro 80 ​​odsto slučajeva omikronske varijante otkrivenih u zemlji asimptomatski.

Od svog otkrića, vlada je najavila stroža ograničenja, uključujući i nošenje maski u javnom prevozu.

Do sada je svaki potvrđeni slučaj u Velikoj Britaniji testiran i zajedno sa njihovim kontaktima su izolovani.

Dr Dženi Haris, izvršna direktorka UKHSA, rekla je: - Nastavljamo sa našim naporima da razumemo efekat ove varijante na prenosivost, tešku bolest, smrtnost, odgovor antitela i efikasnost vakcine.

- Vakcinacija je ključna da nam pomogne da ojačamo našu odbranu protiv ove nove varijante – molimo vas da bez odlaganja dobijete svoj prvi, drugi, treći ili pojačani ubod. Posle promene saveta JCVI juče, doza doza za sve starije od 18 godina sada se preporučuje najmanje 3 meseca od vašeg poslednjeg osnovnog kursa. Molimo vas da prihvatite ovu ponudu čim budete pozvani da zaštitite sebe, svoje porodice i svoje zajednice - kaže Dr Haris i dodaje:

- Molimo vas da nosite masku u skladu sa vladinim uputstvima, uključujući u javnom prevozu i prodavnicama, kako biste pomogli da se prekinu lanci prenosa i uspori širenje ove nove varijante. Veoma je verovatno da ćemo naći više slučajeva u narednim danima, kao što vidimo u drugim zemljama širom sveta i kako povećavamo otkrivanje slučajeva kroz fokusirano praćenje kontakata. Zato je ključno da se svako ko ima simptome Covid-19 izoluje i odmah dobije PCR test.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA