≫ 

Gadafijev sin ipak može da se kandiduje za predsednika Libije

Žalbeno veće suda u provinciji Sabha presudilo je u korist Seifa el Islama, odbacilo odluku izborne komisije, i sinu Moamera Gadafija dozvolilo da se kandiduje na predsedničkim izborima

  • 2
Saif Al Islam Gaddafi Gadafi sin

Foto: Profimedia/Shutterstock Editorial/Nick Cornish

Libijski sud je danas poništio odluku najvišeg izbornog tela u zemlji, kojom je sinu pokojnog libijskog vođe Moamera Gadafija bilo onemogućeno da učestvuje na predstojećim predsedničkim izborima.

Žalbeno veće suda u provinciji Sabha presudilo je u korist Seifa el Islama, odbacilo odluku izborne komisije, i sinu Moamera Gadafija dozvolilo da se kandiduje na predsedničkim izborima, na osnovu izveštaja libijskih medija prenosi AP.

Posle skoro nedelju dana napetosti i uz silne intervencije međunarodne zajednice, službenici suda su konačno danas ušli u kancelarije i odmah odbacili odluku izborne komisije, prema kojoj je Gadafijevom sinu, odbijen zahtev da se kandiduje na predsedničkim izborima zbog ranijih sudskih procesa.

Seifa el Islama je sud u Tripoliju 2015. godine osudio na smrt zbog upotrebe nasilja protiv demonstranata koji su tražili da njegov otac podnese ostavku, ali su rivalske vlasti Libije dovele u pitanje tu odluku.

Potražuje ga i Međunarodni krivični sud zbog optužbi za zločine protiv čovečnosti u vezi sa pobunom.

Predsednički izbori u Libiji trebalo bi da budu održani 24. decembra, posle višegodišnjih pokušaja pod vođstvom Ujedinjenih nacija da se uvede demokratija i okonča rat, a biće održani u atmosferi povremenih sukoba među naoružanim grupama, dubokog jaza između istoka i zapada zemlje i prisustva na hiljade stranih boraca i vojnika, navela je agencija.

Video: Libijski avion uleteo u Tunis a oni ga naterali da sleti na put

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pera

    3. decembar 2021 | 07:56

    Da li je ovaj stvarno Gadafijev sin ? On imao onako jaku kosu a ovaj ćelav.

  • MASALA

    3. decembar 2021 | 07:51

    Bravoo Kraljuu....neka rupica u zakonu,nego sta?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA