≫ 

Kako je u nekoliko sati politički kolaps u Austriji postao glavna svetska vest: Ostavke se nizale

Ovako je izgledala hronologija događaja proteklih nekoliko dana u Austriji

  • 4
Aleksandar Šalenberg, Sebastian Kurc

Foto: Tanjug/AP, Pixabay

Austrija je nakon veoma turbulentnih 24 sata, postala svetska vest broj jedan. Za rekordno vreme Sebastijan Kurc je rekao da se povlači iz politike, Šalenberg je dao ostavku na mesto kancelara, a onda su svi reflektori bili upereni u ministra unutrašnjih poslova Karla Nehamera, koji je danas i zvanično preuzeo da vodi OVP, ali i kancelarsku fotelju.

Da se podsetimo kako je sve počelo... 

Kada neki političar u Austriji obavesti da će dati lično saopštenje, Austrijancima je odmah jasno - povlači se sa funkcije. Ista situacija bila je juče i sa bivšim kancelarom i šefom poslaničkog kluba Sebastijanom Kurcom koji je saopštio da se povlači iz politike. 

Ovako je izgledala hronologija događaja proteklih nekoliko dana, pa da krenemo redom:

Subota 10.05h

 

Sebastijan Kurc na Fejsbuku objavljuje da je dobio sina, kome su on i njegova partnerka Suzana dali ime Konstantin. Rođenje deteta je bio glavni motiv za njegovo povlačenje, kako je kasnije objasnio.

- Mi smo presrećni i zahvalni. Suzan i beba su dobro i radujemo se prelepim zajedničkim zadacima i našem prvom Božiću u troje. Zahvaljujemo se medicinskom osoblju u bolnici za srdačnu brigu - napisao je Kurc na svom Fejsbuk profilu.

Nedelja

 

Kurc ponovo preko društvenih mreža čestita svima početak adventa i srećnu Hanuku, a zatim ponovo nestaje.

Sreda

 

Tokom dana on obaveštava najuži krug saradnika u stranci o svojoj odluci, uključujući i aktuelnog kancelara Aleksandra Šalenberga. On odbija mesto predsednika partije i odmah pristaje da podnese ostavku na funkciju kancelara.

Četvrtak

 

Dan kada je Sebastijan Kurc javnosti saopštio svoju odluku

8.30 - Obaveštvaju se funkcioneri

 

Pokrajinski guverneri, članovi Vlade i savezni lideri telefonski su obavešteni o njegovoj odluci.

9.15 - Konferencija ministra finansija

 

Aktuelni ministar finansija imao je konferenciju za medije o vrstama pomoći tokom aktuelne pandemije i lokdauna. Novinari ga pitaju u Sebastijanovoj ostavci, on deluje iznenađeno.

9.32 - Stranka OVP šalje poziv medijima 

 

Austrijska narodna stranka, čiji je predsednik do juče bio Sebastijan Kurc poslala je poziv medijima uz reči da Sebastijan Kurc želi da da lično saopštenje.

11.35 - Sebastijan podnosi ostavku

 

Bivši kancelar se pojavljuje pred medijima navodeći razloge za ostavku na svim funkcijama. Obraćanje je trajalo nešto više od 15 minuta, pitanja nisu bila dozvoljena.

- Ako bih se osvrnuo na poslednjih deset godina koliko sam proveo u politici, rekao bih da sam izuzetno zahvalan. Kao kancelar morate da donosite mnogo važnih odluka da ujutru znate da će neke od njih biti pogrešne. Uvek ste pod lupom i imate osećaj kao da vas love - rekao je Kurc.

On je dodao da je svestan da je donosio neke pogrešne odluke i da nije svetac ni zločinac.

- Ja sam osoba sa manama i slabostima i svim što ide uz to. Radujem se danu kada ću na sudu dokazati da su optužbe protiv mene lažne - rekao je on.

Sebastian Kurz, Sebastijan Kurc

Kurc će se posvetiti novim poslovnim obavezama Foto: Profimedia/GEORG HOCHMUTH/AFP

Kurc je na kraju rekao da mu je najveća čast u životu bila da služi svojoj zemlji. On se osvrnuo i na rođenje sina koje mu je, kako kaže, promenilo život.

- Kada se on rodio shvatio sam koliko lepih stvari postoji izvan politike. Mogu da ga gledam satima, biću srećan zbog toga čitavog života - rekao je novopečeni otac.

Na kraju je rekao da sada želi da ide u bolnicu i odvede devojku i sina kući.

17.30 - Šalenberg najavljuje ostavku

 

Aktuelni kancelar Aleksandar Šalenberg najavio je da će podneti ostavku čim se unutar stranke dogovore oko novog lidera.

- Čvrsto verujem da obe pozicije - šefa vlade i lidera austrijske stranke sa najviše glasova građana - treba uskoro opet da pripadnu istoj osobi - naveo je Šalenberg u izjavi.

Aleksander Šalenberg, kancelar Austrije

Aktuelni kancelar najavio da podnosi ostavku Foto: Tanjug/AP

18.00 - Ministar finansija podnosi ostavku

 

I ministar finansija Austrije Gernot Blimel najavio je sinoć da podnosi ostavku. Inače, Blimel se vodi kao jedan od optuženih pored Kurca u istrazi za proneveru i mito, vezanu za davanje u nalog navodnih lažnih istraživanja

Petak ujutru 

 

Izvršni odbor Austrijske narodne partije najavio je da će Karl Nehamer postati novi kancelar Austrije i predsednik stranke. Očekuje se da će zakletvu položiti u ponedeljak ujutru.

11.15. Ministar obrazovanja podneo ostavku

 

Jutros je i ministar obrazovanja Hajnc Fasman saopštio da podnosi ostavku.

12.00 - Nehamer preuzima funkciju kancelara

 

Ministar unustrašnjih poslovaKarl Nehamer preuzima dužnost lidera Narodne partije (OVP) i mesto kancelara Austrije, javlja Heute.

- Mogu da potvrdim da sam izabran za mesto lidera stranke - rekao je Nehamer dodajući da mu je pričinjena velika čast.

Karl Nehamer Karl Nehammer

Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Vrh OVP-a je iza zatvorenih vrata raspravljao o ovome puna tri sata, prenose mediji, nakon čega je saopšteno da će Nehamer voditi partiju.

Prilikom obraćanja Nehamer je rekao da je OVP, pod palicom Sebastijana Kurca ponovo postala stranka naroda, te da poštuje odluku Kurca da se povuče.

Gde će sada Sebastijan Kurc?

 

Čime će se sada baviti Sebastijan Kurc, jedno je od pitanja koje najviše zanima Austrijance. Nakon jučerašnje konferencije krenule su da kruže razne spekulacije o njegovoj daljoj karijeri.

On ovu odluku nije saopštio juče, a kako pitanja nisu bila dozvoljena ni okupljeni novinari nisu imali prilike da ovo pitaju novopečenog oca. On je kratko rekao da će se neredne godine posvetiti novim profesionalnim zadacima.

Mnogi su se odmah prisetili fotografija iz aviona za Dablin u kom je primećen Sebastijan početkom novembra. S obzirom da tehnološki gigant Gugl ima svoje predstavništvo upravo u ovom gradu, mnogi su posumnjali da će upravo u ovoj kompaniji nastaviti svoju profesionalnu karijeru.

Još jedna glasina koja kruži iz sedišta stranke je da bi Kurc mogao da ode na Univerzitet Stenford u Kaliforniji, koji bi mogao da mu bude dobra odskočna daska za Silicijumsku dolinu.

Video: Sastanak Vučića i Kurca u Sofiji: Telegraf na licu mesta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jaca Maca

    3. decembar 2021 | 12:55

    Prpa nešto se opasno krije sto će izaći na videlo ubrzooo

  • GP

    3. decembar 2021 | 12:39

    Uprpili se, poceo drugi Nirnberg. I ovi domaci ce doci na red, samo polako.

  • Karlo

    3. decembar 2021 | 13:10

    Na čelo Austrije je došao čovek koji se suprotstavlja najezdi migranata u Evropu.Treba mu poželeti uspešno vođenje Austrije i zbog nas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA