Detalj sa oproštaja od Angele Merkel koji je mnoge raznežio: Scena koja se retko viđa

Inače "ledena" Angela Merkel dozvolila je sebi da pokaže emocije

  • 3

Oproštaj koji je sinoć priređen Angeli Merkel, koja nakon 16 godina napušta funkciju nemačkog kancelara, raznežila je mnoge.

Bundesver se oprostio od kancelarke koja je 5.860 dana provela u kabinetu priređujući "Grosser Zapfenstreich", najvišu vojnu ceremoniju za civila.

Angela Merkel, koja retko pokazuje emocije, sinoć je bila vidno dirnuta. Kada je orkestar krenuo da svira pesmu koju je ona tražila, njene oči ispunile su se suzama. Taj trenutak dirnuo je mnoge.

Odlazeća kancelarka održala je i kratak govor, u kojem je rekla da su joj 16 godina na mestu kancelarke bile ispunjene brojnim događajima, često i izazovima u političkom i ljudskom smislu. Merkelova se više od 1.500 puta zvanično obraćala kao kancelarka, a ovaj govor, sa rednim brojem 1.509, verovatno je bio i poslednji u toj ulozi.

Njeno obraćanje trajalo je samo sedam minuta. Govor je najpre bio posvećen pandemiji, a kancelarka se zahvalila svima koji su učestvovali u borbi sa korona virusom. Pomenula je lekare, negovatelje i sve "ruke koje su pomagale u humanitarnim organizacijama i u Bundesveru".

Potom je pozvala na odbranu demokratije od mržnje, nasilja i dezinformacija, kritikujući sve koji negiraju naučna saznanja i huškaju.

- Naša demokratija živi i od toga, da na svakom mestu gde se mržnja i nasilje posmatraju kao legitimno sredstvo za nametanje sopstvenih interesa, tolerancija nas kao demokrata mora imati granicu - poručila je odlazeća kancelarka.

Merkel je zahvalila saradnicima i porodici, a svom nasledniku Olafu Šolcu poželela je sreću.

Ruža za rastanak

 

I dok su drugi kancelari prilikom "Velikog povečerja" birali strane pesme, Angela Merkel je ostala u granicama nemačkog jezika. Crkvenu pesmu „Veliki Bože, slavimo te“ u Nemačkoj pevaju i katolici i protestanti. Druga i treća pesma za mnoge Nemce imaju kultni status.

Hit Nine Hagen „Zaboravio si film u boji“ iz 1974. posebno je značio mnogo ljudima u komunističkoj, Istočnoj Nemačkoj. Šansona Hildegard Knef „Nek’ za mene pada kiša crvenih ruža“ iz 1968. poznata je svakom Nemcu sa zapada zemlje.

Iako je svet mogao da vidi oči kancelarke pune suza, na prve zvuke muzike, činilo se kao da se u sebi smeši. Merkel je na kratko sela da se odmori dok je orkestar svirao muzičku molitvu, ali je naravno ustala za intoniranje himne, čime je ceremonija završena.

Ono što je usledilo će, osim suza "hladne kancelarke", takođe ostati u sećanju onih koji su pratili njen ispraćaj. Naime, usledio je gromoglasni aplauz, a potom je Angela iz velikog buketa crvenih ruža uzela dve. Jednu je pružila ministarki odbrane, dok je sa drugom ušla u automobil koji je potom odvezao Merkelovu u hladnu berlinsku noć.

Video: Istorijski kratko obraćanje nemačke kancelarke Angele Merkel

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA