Ema i dečakov otac proglašeni krivim za njegovu smrt: Imao 130 modrica, socijalne službe pod istragom

Sud veruje da je Artur preminuo nakon što ga je Ema njegovom glavom udarila u čvrstu podlogu u naletu besa

  • 0
Arthur Labinjo-Hughes Foto: Facebook

Tomas Hjuz i njegova devojka Ema Tastin proglešeni su krivim za mučenje i brutalno ubistvo njegovog šestogodišnjeg sina Artura. 

U međuvremenu je naložena i detaljna istraga protiv socijalnih radnika koji nisu učinili ništa da spreče zlostavljanje mališana.

Maćeha i otac su dečaka nedeljama zlostavljali, izgladnjivali i stavljali da spava na podu u dnevnoj sobi. Svakodnevna mučenja uključivala su trovanje solju, stajanje po 12 ili 14 sati, kao i česta premlaćivanja.

Javnost je nedavno imala priliku da pogleda snimak sa sigurnosnih kamera koji je nastao nekoliko sati pre dečakove smrti. Na njemu se vidi izmučen dečak koji plače i govori da ga niko ne voli i ne hrani. O tome u koliko je teškom stanju bio mališan pokazuje i činjenica da na snimku nije mogao sam da pomeri jorgan koji je samo vukao po podu.

Sud veruje da je Artur preminuo nakon što ga je Ema njegovom glavom udarila u čvrstu podlogu u naletu besa.

Ona je zatim sve vreme gledala kako se dečak muči i snimala ga, a zatim te videe slala njegovom ocu koji je tada bio na poslu.

Tužilac Jonas Hankin rekao je na sudu da je Artur bio podvrgnut okrutnim batimana pre svoje tragične smrti. On je dodao da je Ema bila zla prema njemu i da je uživala da mališana povređuje.

- Od 130 modrica pronađenih na njegovom telu, čak i da je polovina njih nastala od udaraca, to znači da je dobijao prosečno jednu modricu po danu provedenom u izolaciji - rekao je tužilac.

On je dodao da je za dečaka nasilje bilo način života koji je vodio u izolaciji.

Dečakov otac Tomas sumnjiči se da je Emi bio saučesnik i da je podržavao i pomagao svojoj devojci. To potvrđuju i poruke koje je par razmenjivao, a u kojima dečakov otac piše da detetu biti kraj kada se bude vratio sa posla.

Rođaci više puta zvali socijalne radnike

Tokom suđenja saznalo se i da su rođaci dečaka više puta prijavljivali porodicu Centru za socijalni rad jer su sumnjali da nešto nije u redu, posebno zbog modrica na dečakovom telu.

Socijalni radnici posetili su poslednji put kuću Tomasa Hjuza dva meseca pre dečakovog ubistva, a u izveštaju su napisali da je sa njima sve u redu i da dečak ima srećno detinjstvo.

Dečaku je dozvoljeno da ostane u kući, a zlostavljanje se nastavilo.

Kasnije je i Tomasov rođak policiji poslao fotografije dečakovih modrica, ali oni nisu želeli da se bave ovim problemom budući da su socijalni radnici već bili uključeni u slučaj.

- Izneverile su ga socijalne službe i policija. Trebalo je da vide koliko je bio mršav i slab. Preminuo je osam nedelja kasnije - rekla je dečakova baka.

Emin bivši partner rekao nema majčinski instinkt

U ispovesti za Daily Mail, otac jednog od Emine četvoro dece, opisao je majku svog sina kao ženu bez emocija, koja isisava život iz svakog muškarca sa kojim bude u vezi.

- Nije imala majčinski instinkt, želela je decu zbog pažnje koju su joj pružali, ali i zbog dečijeg dodatka koji je primala. Ali kada je pažnja nestala i kada ostane sama sa decom, ne obraća pažnju na njih - kaže partner koji je želeo da ostane anoniman.

On je dodao da je novac koji je bio namenjen deci trošila na sebe.

- Kupovala je odeću, nakit, nove telefone, radila je tetovaže. Kada treba da dođu službe ona sredi dom, iznese deci igračke i pravi se da je brižna majka - kaže on.

Arthur Labinjo-Hughes Foto: Facebook

Kada su on i njegova porodica upozorili socijalne radnike na nju, ona je sama sebi navodno nanela povrede kako bi izgledalo da je on tuče.

- Socijalne službe imaju krv na rukama. Da su poslušali naša upozorenja, dečak bi još uvek bio živ. Na žalost muškarcu se nikada ne veruje - rekao je on.

On se u ispovesti za Daily Mail prisetio i scene nakon rođenja njihovog sina, kada je Ema skočila kroz prozor i slomila nogu kako bi ga sprečila da izađe sa prijateljima.

- Nisam smeo to da ispričam socijalnim radnicima, plašio sam se da će mi oduzeti dete - rekao je on.

Dečak je mesecima bio zlostavljan

Arturov ujak rekao je prilikom svedočenja prošlog meseca da se dečak rasplakao kada ga je otac jednom prilikom gurnuo uza zid i rekao mu da je ružan.

- Rekao mu je da ga majka ne voli i da ga je napustila. On je zatim počeo da plače i govorio je da ga niko nikada nije voleo - rekao je ujak.

Arthur Labinjo-Hughes Dečak je na telu imao 130 modrica Foto: Facebook

Ema je navodno svaki put Tomasu kada izađe iz kuće slala glasovne poruke kako ne može da izdrži njegovo plakanje, a on joj je odgovarao da će mu iskopati grob i skinuti vilicu, rečeno je porotnicima na suđenju.

Dečakov otac je priznao da je više puta pritiskao dečakov vrat na 10 ili 15 sekundi kako bi ga disciplinovao.

- Niko od njih dvoje ne može da opravda ono što su uradili. Artur je bio bespomoćno dete koje je u potpunosti zavisilo od njih. On je za njih bio meta za ismejavanje, zlostavljanje i mučenje, a sve to je osmišljeno kako bi mu se nanela velika patnja iz do sada nejasnih razloga - rekao je tužilac.

Artur je preminuo 17. juna ove godine kada su mu na intenzivnoj nezi dečje bolnice u Birmingemu isključeni aparati koji su ga održavali u životu.

Video: Tužna životna priča dečka migranta: Invalid kome su amputirane obe noge, ulaz u EU je za njega spas

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA