≫ 

Austrija dobija novog kancelara: Karl Nehamer biće na čelu države i vladajuće stranke

Nehamer odlično poznaje OVP, pošto je bio generalni sekretar stranke, a i omiljen je među stranačkim kolegama

  • 0
Karl Nehamer Karl Nehammer Foto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Ministar unutrašnjih poslova Karl Nehamer preuzima dužnost lidera Narodne partije (OVP) i mesto kancelara Austrije, javlja Heute.

- Mogu da potvrdim da sam izabran za mesto lidera stranke - rekao je Nehamer dodajući da mu je pričinjena velika čast.

Vrh OVP-a je iza zatvorenih vrata raspravljao o ovome puna tri sata, prenose mediji, nakon čega je saopšteno da će Nehamer voditi partiju.

Prilikom obraćanja Nehamer je rekao da je OVP, pod palicom Sebastijana Kurca ponovo postala stranka naroda, te da poštuje odluku Kurca da se povuče.

- Imam veliko poštovanje prema odluci Sebastijana Kurca koji mi je otvorio put da budem šef stranke, a koji je u njegovo vreme puno toga doprineo, a to se može videti kada se sagledaju uspesi. OVP je pod njim postala narodna partija u pravom smislu te reči. Uspeli smo da dospemo do ljudi koji su odavno okrenuli leđa stranci. Socijalna politika OVP se okrenula ka građanima sa slabijim primanjima i penzijama - objasnio je on.

Nehamer je preneo da je na Predsedništvu OVP-a odlučeno i da se uradi rekonstrukcija vlade. Preneo je da je njegov predlog da u vladi mesto ministra finansija preuzme Magnus Bruner, mesto ministra unutrašnjih poslova Gerhard Karner, a resor obrazovanja i nauke Martin Polašek.

- Dosadašnji kancelar Aleksander Šalenberg vratiće se na mesto ministra spoljnih poslova - rekao je Nehamer.

On je najavio i promene u kabinetu kancelara. Međutim, nije izneo detalje. Rekao je da će o tom predlogu razgovarati sa predsednikom Austrije Aleksanderom van der Belenom, a preneo je da je o svemu već informisao koalicionog partnera stranku Zelenih, odnosno vicekancelara Vernera Koglera.

Podsetimo, Nehamer je bio generalni sekretar stranke i omiljen je među stranačkim kolegama.

Video: U Austriji počeo lokdaun za nevakcinisane: Policija na ulicama proverava građane koji su napolju

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA