≫ 

Istraga protiv brazilskog predsednika: Tvrdio da vakcine protiv korone povećaju šanse za dobijanje side

Žair Bolsonaro je privremeno suspendovan sa Fejsbuka i Jutjuba posle svojih komentara

  • 0
Jair Bolsonaro, Žair Bolsonaro Foto: Tanjug/AP

Sudija Vrhovnog suda u Brazilu Aleksandar de Moraeš naložio je da se pokrene istraga protiv predsednika Žaira Bolsonara, zbog toga što je tokom emitovanja uživo na više platformi društvenih mreža u oktobru rekao da vakcine protiv kovid-19 mogu povećati šanse za dobijanje AIDS-a.

Bolsonaro, koji je odbio da primi vakcinu, privremeno je suspendovan sa Fejsbuka i Jutjuba posle svojih komentara, javlja Rojters, prenosi Tanjug.

Odluka sudije Aleksandra de Moraeša usledila je kao odgovor na zahtev istražnog komiteta Senata, poznatog kao CPI, koji je u oktobru utvrdio da je Bolsonaro počinio 9 krivičnih dela u vezi sa rukovanjem pandemijom korona virusa, uključujući zločine protiv čovečnosti.

CPI je već predao svoj izveštaj na otprilike 1.300 stranica kancelariji glavnog tužioca Brazila (PGR) u oktobru, iako malo ko očekuje bilo kakvu značajnu akciju s obzirom na to da je trenutnog glavnog tužioca u zemlji imenovao Bolsonaro.

U praksi, Moraešova odluka implicira da će on pomno nadgledati istragu o PGR-u, pošto Vrhovni sud ne sprovodi sopstvene istrage.

Video: Kopanje masovnih grobnica ne jenjava: Prizori od kojih se cepa srce

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA