≫ 

Papa stigao u trodnevnu posetu Grčkoj: "Ovde je rođena demokratija"

Papa Franja će u nedelju, 5. decembra, drugi put obići ostrvo Lezbos i posetiti centar za prihvat migranata koji je izgrađen nakon što je ozloglašeni kamp Morija izgoreo u požaru prošle godine

  • 0
Papa Franja Foto: Tanjug/AP

Papa Franja upozorio je danas na „povlačenje demokratije“ u Evropi i svetu, u svom prvom govoru u Atini na početku trodnevne posete Grčkoj.

- Ovde je rođena demokratija. Danas dolazi do povlačenja demokratije, ne samo na Starom kontinentu. Učešće svih je od suštinskog značaja ne samo za postizanje ciljeva, već zato što govori o tome ko smo mi - rekao je Papa grčkim i vatikanskim zvaničnicima, kao i katoličkim biskupima koji su prisustvovali ceremoniji dobrodošlice u predsedničkoj vili, javlja Katimerini, a prenosi Tanjug.

Predsednica Grčke Katerina Sakelaropulu poželela je dobrodošlicu papi Franji u Atini, iznoseći pohvale za njegov rad i njegovu „duboku društvenu osetljivost“.

Papa Franja doputovao je u Atinu, u okviru obilaska mediteranskih zemalja tokom kojeg želi da ukaže na patnje migranata i izbeglica.

Posle dvodnevne posete Kipru, papa je stigao u Grčku, jednu od glavnih ulaznih tačaka migranata u EU koji beže od rata i siromaštva na Bliskom istoku i u Africi, navodi agencija Rojters.

Grčke vlasti zabranile su proteste u centru Atine tokom trodnevne papine posete, gde su zdravstveni radnici za danas planirali održavanje skupa ispred parlamenta povodom uvođenja obavezne vakcinacije.

Papa Franja će u nedelju, 5. decembra, drugi put obići ostrvo Lezbos i posetiti centar za prihvat migranata koji je izgrađen nakon što je ozloglašeni kamp Morija izgoreo u požaru prošle godine.

Tokom prethodne posete 2016. godine, papa je lično obišao Moriju, prepunjeni kamp koji je bio poznat po veoma lošim uslovima za život.

On je tada poveo nazad u Rim svojim avionom tri porodice iz Sirije, a sada je organizovao da 50 migranata bude prebačeno iz Kipra u Italiju nakon njegovog putovanja, navodi Rojters.

Video: Dao im po prsten i crvenu kapu beretu: Papa Franja uzdigao na položaj 13 novih kardinala

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA