Ruski avion morao da skrene kurs kako bi sprečio sudar sa letelicom NATO

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbednog mimoilaženja, da spusti visinu

  • 7
Ruski avion

Foto: TASS/Yuri Smityuk/Ilustracija

Ruska uprava civilnog vazduhoplovstva Rosavijacija potvrdila je danas da je njeno osoblje za kontrolu letenja moralo da skrene kurs letelice kako bi sprečilo sudar sa avionom NATO u regionu Crnog mora.

Navodi se da je izviđački avion NATO leteo blizu civilne letelice aviokompanije "Aeroflot" sa više od 140 putnika u Moskvi i da je više puta ignorisao pokušaje kontrole vazdušnog saobraćaja da stupi u kontakt sa njim, preneo je "Raša tudej".

Putnički avion je bio primoran, zbog bezbednog mimoilaženja, da spusti visinu.

Rosavijacija navodi u saopštenju da je kontrola vazdušnog saobraćaja primetila izviđački avion NATO "Bombardier CL-600 Artemis" kako se brzo spušta sa 11.000 metara na 9.200 metara dok je prelazio putanju civilnog leta u neposrednoj blizini leta Aeroflota pod oznakom SU501.

Kopnena kontrola je tada bila obavezna da interveniše, savetujući letelicu za Moskvu i još jedan civilni avion tipa "CL-650" sa Malte, koji je leteo iz ruskog letovališta Soči za Skoplje u Severnoj Makedoniji, da promene kurs.

"Kurs i visina civilnog aviona su brzo promenjeni. Mere koje su preduzeli ruski kontrolori letenja obezbedile su bezbednost letova u oblasti iznad međunarodnih voda Crnog mora", dodaje Rosavijacija.

Ovaj incident je potvrdio ruski avioprevoznik "Aeroflot".

Aviokompanija je otkrila da je posada "erbasa" A330 za Moskvu mogla da vidi NATO avion i pre nego što im je rečeno da promene kurs putem kontrole leta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Borko

    5. decembar 2021 | 13:14

    Banditi sa zapada ostaju banditi.

  • Драган

    5. decembar 2021 | 15:08

    То је култура западне демократије !СИЛЕЏИЈЕ ! Ето, они би да владају светом силеџиским методама .Могу ли такви бити узор цивилизације ?????Шизофрени ЈАДНИЦИ !!!!!

  • Milan Petric

    5. decembar 2021 | 15:21

    Taj NATO ,locinacki avion morao je za primer da završi u Crnom moru i tačka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA