≫ 

Rumunija usvojila antikovid mere zbog omikron soja

- Rumuni i drugi državljani EU koji dolaze iz drugih zemalja, moraće da prilože negativan PCR test uzet najviše 48 sati pre dolaska - kazao je ministar zdravlja

  • 1
Omikron soj, korona virus, kovid 19

Foto: Shutterstock

Rumunija je danas usvojila niz antikovid mera koje su usmerene na obuzdavanje širenja novog omikron soja korona virusa pred predstojeće praznike, među kojima je i uvođenje obrasca za lociranje putnika (PLF) koji već važi u mnogim zemljama.

Rumunski ministar zdravlja Aleksandru Rafila saopštio je da će Rumuni i drugi državljani Evropske unije koji dolaze iz zemalja van Unije morati da pokažu negativan PCR test, koji je napravljen najviše 48 sati pre ulaska u zemlju, piše agencija Ađerpres, a prenosi Tanjug.

- Rumuni i drugi državljani EU koji dolaze iz drugih zemalja, moraće da prilože negativan PCR test uzet najviše 48 sati pre dolaska. Oni koji nisu vakcinisani biće u karantinu 10 dana. Oni koji nisu vakcinisani, a koji dolaze iz drugih zemalja EU moraće, kao i do sada, da predoče zeleni sertifikat o vakcinaciji, oporavku od bolesti u poslednjih 180 dana ili negativan PCR test uzet najkasnije 72 sata pre dolaska. Osobe koje nisu vakcinisane ili se nisu oporavile od bolesti u poslednjih šest meseci, a stigle su iz drugih zemalja članica EU po crvenom scenariju biće u karantinu od 10 dana - kazao je ministar zdravlja.

Rafila rekao je da će Vlada preduzeti mere zaštita od korona virusa u susret predstojećim zimskim praznicima i da će nošenje maski za lice biti obavezno u prostorijama sa velikim brojem ljudi, bez obzira na broj slučajeva koronavirusa.

Šef odeljenja za vanredne situacije (DSU) Raed Arafat je saopštio da će ljudi koji ulaze u zemlju morati da popune formular za lociranje putnika od 20. decembra.

- Obrazac za lociranje putnika (PLF) već je usvojen u mnogim zemljama, posebno na ulazu u aerodrome, gde putnici moraju da ga popune pre putovanja, nose sa sobom na granici ili po dolasku na granicu kako bi nosilac mogao da bude lociran ukoliko postoji problem sa kontaktom, te će na taj način biti odmah lociran i kontaktiran. Popunjavanje obrasca biće sprovedeno od 20. decembra - rekao je Arafat posle sastanka koji je sazvao premijer Nikola Čuku, a kojem su prisustvovali ministri zdravlja, unutrašnjih poslova i odbrane i direktor Nacionalnog centra za nadzor i kontrolu zaraznih bolesti.

Kako se navodi u saopštenju rumunske vlade, upotreba obrasca lokacije putnika je razmotrena jer se očekuje da se veliki broj Rumuna vrati u zemlju za zimske praznike, te je potrebno da se zaštiti javnost i omogući slobodno kretanje usred pojave novog omikron soja virusa.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🇨🇭🔊

    5. decembar 2021 | 17:32

    Svuda se steže za antivaxere,udara se na njihovu demokratiju da bi ostali preživeli.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA