Zabrinjavajuće upozorenje žene koja je stvorila vakcinu protiv korone: Sledeća pandemija biće još smrtonosnija

Ovo neće biti poslednji put da virus predstavlja pretnju po naše živote. Istina je, idući put bi moglo da bude još gore. Mogao bi biti zarazniji i smrtonosniji, ili oboje, kaže Gilbert

  • 16
Dr Sara Gilbert Foto: Profimedia

Pandemija korona virusa odnela je živote više od pet miliona ljudi širom sveta, njen kraj se ni ne nazire, a naučnica koja je stvorila Astrazeneka vakcinu kaže da bi sledeća pandemija mogla da bude još smrtonosnija.

Dok raste strah od omikron soja, koji je otkriven u više od 30 zemalja, profesorka Sara Gilbert ističe da bi, iako je veoma očigledno da pandemija još "nije završila sa nama", iduća pandemija mogla da bude još gora.

Ova zabrinjavajuća poruka stigla je dok naučnici u Britaniji upozoravaju ministre da se novi soj širi veoma brzo u Kraljevstvu, i da će antikovid mere, koje se tiču putovanja i stupaju na snagu u utorak, možda doći prekasno. Do nedelje uveče u Britaniji je registrovano 86 novih slučajeva omikrona, ukupno 246.

Gilbertova kaže da, uprkos destruktivnoj prirodi dvogodišnje pandemije, koja je pogodila više od 265 miliona ljudi, sledeća bi mogla da bude još zaraznija i mogla bi da odnese još više života.

- Ovo neće biti poslednji put da virus predstavlja pretnju po naše živote. Istina je, idući put bi moglo da bude još gore. Mogao bi biti zarazniji i smrtonosniji, ili oboje - kaže Gilbert.

Gilbertova, sa Univerzieteta Oksford, čiji tim je razvio vakcinu protiv korona virusa koja se sada koristi u 170 zemalja sveta kaže da u napravljeni naučni pomaci, a saznanja koja su naučnici stekli tokom istraživanja korona virusa, ne smeju biti izgubljeni.

- Ne možemo da dozvolimo situaciju kada smo prošli kroz sve što smo prošli, a onda otkrijemo da ogromni ekonomski gubici koje smo pretrpeli znače da još uvek nema sredstava kako bi smo se pripremili za pandemiju. Kao što ulažemo u oružane snage i obaveštajne službe i diplomatiju, moramo ulagati u ljude, istraživanje, proizvodnju i institucije za odbranu od pandemija - rekla je ona.

Gilbertova kaže da novi soj ima mutacije za koje se od ranije zna da povećavaju prenosivost virusa i da antitela, koja dobijamo od vakcine ili prethodne infekcije, mogu da budu manje efikasna da spreče omikron. Ipak, kaže da smanjena zaštita od infekcije „ne znači nužno i smanjenu zaštitu od teških bolesti i smrti“.

- Dok ne saznamo više, trebalo bi da budemo oprezni i da preduzmemo korake da usporimo širenje ove nove varijante - rekla je naučnica.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA