≫ 

Stručnjaci: Omikron u Belgiji verovatno prisutan duže nego što se mislilo

Prvi zvanični slučaj zaraze omikron sojem u Belgiji prijavljen je 26. novembra

  • 0
Lijež Belgija koronavirus Foto: Tanjug/AP

U Belgiji je od sada omikron sojem korona virusa zvanično zaraženo devet osoba, a zdravstvene vlasti napominu da je ovaj soj u Belgiji "verovatno prisutan duže" nego što se to pretpostavljalo.

Eksperti naglašavaju da se novi soj omikron može detektovati klasičnim PCR testom, ali i dodaju da za sada postoje podaci samo o blažim i asimptomastkim slučajevima, bez smrtnih ishoda.

Iako je prvi zvanični slučaj zaraze omikron sojem u Belgiji prijavljen 26. novembra, zdravstvene službe navode da postoji "velika verovatnoća" da je infekcija jednog učenika od pre nekoliko nedelja moga da bude povezana sa omikron sojem.

- Ni taj učenik ni porodica nisu nedavno putovali, pa se misli da je učenik oboleo ovde u Belgiji, možda u samoj školi. To bi značilo da je soj već kružio Belgijom ranije nego što se mislilo - navode u belgijskoj Agenciji za brigu i zdravlje.

Jedna od klastera infekcije omikronom u Belgiji povezana je sa belgijskom vaterpolo reprezentacijom gde se nekoliko igrača zarazilo u Češkoj tokom utakmice sredinom novembra.

Do danas, ukupno se 182 slučaja infekcije u 17 zemalja EU dovodi u vezu sa novom varijantom, a većina njih je povezana sa putovanjima u zemlje Afrike.

Međutim, nekoliko zemalja, uključujući Belgiju, Nemačku, Španiju, otkrilo je slučajeve infekcije sojem omikron bez epidemiološke veze sa oblastima u kojima je dokumentovana ili pretpostavljena transmisija.

Video: U mrtvačnicama u Rumuniji mesta gotovo da nema: Na stotine ljudi dnevno umire od korone

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA