Koje države su na korak od uvođenja obavezne vakcinacije, a koje se oštro protive ovoj meri?

Iako mnoge države već imaju zakone o obaveznoj vakcinaciji dece protiv malih boginja, stručnjaci za etiku kažu da je mnogo teže zahtevati od odraslih da se odluče na vakcinaciju

  • 8
Evropa propusnice vakcinacija Foto: Shutterstock

Kako se broj zaraženih u Evropi povećava, vlasti država sve više pažnje posvećuju ubeđivanju građana da se što pre vakcinišu. Novi omikron soj izazvao je dodatnu zabrinutost, pa je pritisak na neodlučne još veći.

Do sada su države uvodile mere poput obaveznih kovid propusnica za ulaske u restorane, klubove, tržne centre i ostale kulturnje manifestacije, ali se čini da je oštra mere Austrije navela i druge zemlje da razmisle o uvođenju obavezne vakcinacije.

Da se o ovoj meri ozbiljno razmišlja pokazuje i poziv predsednice Evropske komisije da članice u sredu raspravljaju o ovoj temi.

Iako mnoge države već imaju zakone o obaveznoj vakcinaciji dece protiv malih boginja, stručnjaci za etiku kažu da je mnogo teže zahtevati od odraslih da se odluče na vakcinaciju.

Austrija je pionir

Od 1. februara u Austriji će biti uvedena obavezna vakcinacija i ovo je prva zemlja koja se odlučila na ovako radikalan potez.

Ova odluka usledila je nekoliko dana nakon što su vlasti uvele lokdaun za nevakcnisane građane.

Tadašnji kancelar Aleksandar Šalenberg pozdravio je ovu odluku i napomenuo da je to jedini način da država izađe iz začaranog kruga zvanog korona virus.

Grčka novčano kažnjava nevakcinisane

Druga zemlja koja se odlučila na malo blažu restrikciju od Austrijanaca je Grčka.

Vlasti će početi da novčano kažnjavaju sve građane starije od 60 godina koji nisu vakcinisani.

Premijer je rekao da su se na ovu meru odlučili budući da su 90 odsto preminulih od korona virusa u toj zemlji, upravo stariji nevakcinisani građani.

Grčka je još u septembru uvela obaveznu vakcinaciju za sve zdravstvene radnike u državnim i privatnim ustanovama, a ovo pravilo važi i za sve one koji rade sa osetljivim kategorijama uključujući i zaposlene u staračkim domovima.

Nedavno su zbog povećanja broja zaraženih pooštrili epidemiološke mere, kako bi sprečili širenje virusa.

U Nemačkoj odluka neizvesna

Iako još uvek nije potvrđeno, nemački mediji navode da je pitanje dana kada će poslanici u Bundestagu glasati o uvođenju obavezne vakcinacije.

Olaf Šolc, koji bi narednih dana trebalo da bude izabran za novog kancelara, rekao je da će ova odluka biti na dnevnom redu u Parlamentu i da očekuje da će poslanici podržati predlog.

Njegov koalicioni partner iz partije Zelenih, Robert Habek, kome se smeši funkcija vicekancelara, rekao je da bi uvođenje obavezne vakcinacije bilo kršenje osnovnih ljudskih prava, ali da štiti život.

- Da bismo imali prednost u odnosu na korona virus i sprečili peti talas, moramo da se pripremimo za opštu vakcinaciju - rekao je on.

Odlazeća kancelarka Angela Merkel, koja je ranije napominjala da obavezna vakcinacija neće biti uvedena, saopštila je u četvrtak da bi glasala za obaveznu vakcinaciju da je na mestu poslanika u Bundestagu.

Podsetimo, Nemačka je poslednjih dana beležila rekorde u broju zaraženih, a 24. novembra je registrovano rekordnih 79.051 zaraženih koorna virusom.

Slovenija odbila obaveznu vakcinaciju

Ustavni sud Slovenije proglasio je neustavnom regulativu o obaveznoj vakcinaciji zaposlenih u javnom sektoru ukoliko ne mogu da dokažu da su se oporavili od kovida-19.

Vlada je planirala da uvede obaveznu vakcinaciju od 1. oktobra, ali je Ustavni sud blokirao sprovođenje odluke do konačne presude.

- Takav uslov je uporediv sa obaveznom vakcinacijom, za šta je prvo potrebna promena zakona o zaraznim bolestima - saopštio je sud, a prenela državna agencija STA.

Vladini zvaničnici za sada nisu dostupni za komentar.

U Sloveniji je do sada potpuno vakcinisano oko 55 odsto stanovništva, što je ispod proseka u EU, a Vlada pokušava da poveća procenat imunizovanih.

Bugarska

Za sada u Bugarskoj ne postoji obavezna vakcinacija za određene starosne ili profesionalne grupe, saopštilo je za Euro news Ministarstvo zdravlja.

Oni su međutim, krajem oktobra uveli obaveznu zdravstvenu propusnicu, koja podrazumeva da je osoba revakcinisana, oporavljena ili ima negativan test, za pristup restoranima, bioskopima, koncertima, teretanama i drugim javnim prostorima.

Podsetimo, Bugarska ima najnižu stopu vakcinacije među članicama EU, a visok je i procenat onih koji sumnjaju u validnost vakcine.

U Mađarskoj obavezna vakcina za zaposlene u državnim službama

Susedna Mađarska uvela je obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike, nastavnike u državnim školama i sve one koji rade u državnim ustanovama.

Privatne kompanije za sada mogu da odluče da li će zahtevati od svojih radnika obaveznu vakcinaciju ili ne.

Mađarske vlasti, uključujući i premijera Viktora Orbana pozvali su građane da se što pre vakcinišu.

Švajcarska

Švajcarska vlasti navode da je pravno isključena mogućnost uvođenja obavezne vakcinacije za stanovnike te zemlje.

- Transparentne informacije treba da omoguće svima da slobodno donesu svoju odluku - rekli su iz Zavoda za javno zdravlje.

Međutim vlada i kantoni mogu da uvedu obaveznu vakcinaciju za osetljive grupe građana, ali niko ne sme da bude prisiljen da se vakciniše.

Švajcarci su nedavno na referendumu glasali za uvođenje restriktivnijih mera poput kovid potvrda koje su obavezne za sva javna mesta.

referendum Švajcarska Švajcarci na referendumu podržali restriktivnije mere Foto: Tanjug/AP

Italija proširuje obaveznu vakcinaciju i na nastavnike

Italija je bila među prvim državama koje su u aprilu uvele obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike kako bi zaštitili pacijente od korona virusa.

- Vakcinacija je važan uslov za obavljanje posla zdravstvenog radnika - saopštolo je tada Ministarstvo zdravlja.

Tu obavezu su nedavno proširili na nastavnike i administrativno osoblje u školama, vojsku, policiju i spasilačke službe. Najavljeno je da će ova odluka stupiti na snagu 15. decembra.

Umesto da ubeđuju građane da se vakcinišu, vlasti su nedavno pooštrile mere, pa su kovid propusnice postale obavezne i za gostovanje u emisijama, sportskim događajima i noćnim klubovima.

Francuska još uvek ne uvodi ovu meru

Vlasti Francuske su u septembru zahtevale obaveznu vakcinaciju za sve zdravstvene radnike, negovatelje, vatrogasce i vozače u Hitnoj pomoći.

Svi koji na poslu dolaze u kontakt sa drugim građanima moraju da poseduju kovid propusnicu koja potvrđuje da su vakcinisani, da su u poslednjih šest meseci preležali virus ili da imaju negativan test.

Za pristup kafićima, restoranima, teretanama i drugim događajima takođe je potrebna kovid potvrda.

Ministar zdravlja Olivije Veran rekao je da se još nisu odlučili na uvođenje obavezne vakcinacije, jer je teže sprovesti ovu meru na odraslima nego na deci.

Velika Britanija i Švedska ne planiraju uvođenje ove mere

Britanski sekretar za javno zdravlje rekao je da će od 1. aprila sledeće godine vakcina biti obavezna za sve zdravstvene radnike.

On je dodao da smatra da Velika Britanija nikada neće uvesti ovu meru.

Sekretar je takođe dodao da ga raduje što je nesigurnost u vakcinu u toj zemlji veoma niska, u poređenju sa nekim drugim državama.

Sličnog stava je i portparol švedskog Ministarstva zdravlja koji je rekao da još uvek ne razmatraju o ovoj meri.

- Vakcinacija je dobrovoljna, nastojimo da informišemo građane, a na njima je da donesu odluku. Upravo ovakav pristup pokazao se veoma efikasnim u našoj zemlji - rekao je on.

Švedska je 1. decembra uvela kovid propusnicu za ulazak na javne događaje u zatvorenom prostoru u kom boravi više od 100 ljudi.

Kovid potvrda potvrđuje da je osoba revakcinisana, da je nedavno preležala virus ili ima negativan test na korona virus.

Video: Da li omikron virus preti Srbiji? Kisić-Tepavčević pojasnila o kakvom virusu se radi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Brundo od celika

    6. decembar 2021 | 23:07

    Uglavnom se radi o EU clanicama.Dalje od tog zla.Dosta nam je domaceg zla sa kojim moramo sto pre da se izadjemo na kraj.

  • Stojan

    6. decembar 2021 | 22:37

    Samo se umreti mora ništa drugo .

  • X 365

    6. decembar 2021 | 22:43

    Žig zveri 😈

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA