UN polažu nade u sastanak Putina i Bajdena: Verujemo da će doći do smirivanja sukoba sa Ukrajinom

U poslednje vreme zapadne zemlje i Ukrajina govore o mogućoj agresiji Rusije na Ukrajinu

  • 4
Vladimir Putin, Džo Bajden Foto: Tanjug/AP

Ujedinjene nacije se nadaju da će predstojeći video kontakt između ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena, pomoći u deeskalaciji tenzija oko Ukrajine, izjavio je danas portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stefan Dižarik.

- Koliko sam razumeo, telefonski poziv ili sajber, virtuelni sastanak koji će biti održan između predsednika Ruske Federacije i Sjedinjenih Američkih Država je izuzetno važan, imajući u vidu trenutni kontekst, ono što vidimo da se dešava u mnogim delovima sveta - rekao je on, preneo je TASS.

Nadamo se i ono što želimo da vidimo jeste bilo da to bude direktan ishod razgovora ili se dogodi u narednim nedeljama - kretanje ka smanjenju tenzija, posebno oko ukrajinskog pitanja, dodao je on.

U poslednje vreme zapadne zemlje i Ukrajina govore o mogućoj agresiji Rusije na Ukrajinu.

Ruska strana kritikuje takve izjave kao neosnovano raspirivanje tenzija.

Zelenski i Blinken usaglasili stavove

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski i američki državni sekretar Entoni Blinken usaglasili su danas u telefonskom razgovoru stavove pred sutrašnji onlajn razgovor ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džozefa Bajdena.

To je na Tviteru objavio Zelenski, dodajući da je sa Blinkenom dogovorio da i dalje deluju zajednički i koordinisano, prenosi Interfaks.

Ukrajinski predsednik je izrazio zahvalnost Vašingtonu za "podršku suverenitetu i teritorijalnom interitetu Ukrajine".

Ranije danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov je najavio da će razgovor dvojice lidera biti održan u 18 sati po moskovskom vremenu i da se očekuje da dugo traje.

Video: Pokeraški pogledi, kiseli osmesi i čvrst stisak ruku: Putin i Bajden se sastali u Ženevi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    6. decembar 2021 | 23:51

    RATNIK BAJDEN JE DOVEDEN DA IZAZOVE RAT PROTIV RUSIJE I KINE A GOSPODIN BLINKEN JE BAJDENOV JASTREB MILJENIK PROIZVODJACA ORUZJA !!! MIRA NECE ZADUGO BITI !!! BIO BIH PRESRECAN DA GRESIM !!!

  • Sta to

    7. decembar 2021 | 08:01

    zapadne fasiste interesuje sta bratska Rusija radi u svojoj zemlji mi smo zabrinuti sta fasisti rade u blizini Ruske granice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA