≫ 

Bivšem premijeru potvrđena kazna od 12 godina zatvora: Mora da plati i 50 miliona dolara

Američke i malezijske vlasti tvrde da je ukradeno 4,5 milijardi dolara i da se više od milijardu dolara slilo na Nadžibove lične račune

  • 0
Najib Razak, Nadžib Razak Foto: Tanjug/AP

Malezijski žalbeni sud potvrdio je danas osuđujuću presudu bivšem premijeru Nadžibu Razaku u slučaju povezanom sa korupcionaškim skandalom u državnom fondu “1MalaisiaDevelopment Bhd” (1MDB). Nadžib je prošle godine osuđen na 12 godina zatvora i novčanu kaznu od 50 miliona dolara, nakon što je proglašen krivim za kršenje poverenja, zloupotrebu položaja i proneveru oko 10 miliona dolara dobijenih od fonda “SRC International”, nekadašnje podružnice 1MDB-a, podseća agencija Rojters.

On se izjasnio da nije kriv.

- Ovo je važna odluka koja ima direktne političke implikacije - napisao je opozicioni poslanik Vong Čen na Tviteru, dodajući da ova odluka znači da Nadžib neće moći da se kandiduje ako dođe do vanrednih izbora početkom sledeće godine.

Nadžibov advokat Šafi Abdulah je poručio sudu da će se bivši premijer žaliti na presudu federalnom sudu, najvišem sudu Malezije.

Nadžib je na virtuelnoj konferenciji za novinare izrazio razočaranje zbog odluke žalbenog suda da potvrdi osuđujuću presudu, navodeći da je naložio advokatima da podnesu još jednu žalbu federalnom sudu.

Slučaj 1MDB, koji je jedan američki generalni tužilac opisao kao najgori oblik kleptokratije, bacio je senku na malezijsku politiku.

Američke i malezijske vlasti tvrde da je ukradeno 4,5 milijardi dolara i da se više od milijardu dolara slilo na Nadžibove lične račune.

Video: Policija u Brazilu izrešetala senatora UZNEMIRUJUĆI SNIMAK

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA