≫ 

Nemačka dobila novog kancelara

Olaf Šolc izabran je za novog kancelara Nemačke

  • 15
Olaf Šolc

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc izabran je za novog kancelara Nemačke. Za Šolca je glasalo 395 poslanika.

Podsetimo, Šolcu je bilo potrebno najmanje 369 glasova od ukupno 736 poslanika u nemačkom parlamentu.

Šolc bi sada trebalo da dobije potvrdu o imenovanju od nemačkog predsednika Frank-Valtera Štajnmajera u njegovoj rezidenciji.

Predsednica Bundestaga Berbel Bas zatim bi u 12 sati trebalo da ozvaniči početak novog zasedanja parlamenta na kojem je predviđeno da Olaf Šolc položi zakletvu.

Ko je zapravo Olaf Šolc

 

Šolc je rođen u Osnabruku u Donjoj Saksoniji. Njegov otac radio je kao menadžer za tekstilne kompanije, odrastao je kao sva deca pripadnika radničke klase u Hamburgu.

Pridružio se omladinskoj organizaciji SPD-a u srednjoj školi i ostao aktivan u partiji nakon što se preselio u Hamburg-Altonu, radnički okrugu poznat u to vreme kao leglo levičarskih agitatora.

On se u to vreme poistovećivao sa idejama marksizma i poput mnogih njegovih vršnjaka borio se protiv imperijalizma SAD -a.

Završio je studije prava i nastavio karijeru kao advokat baveći se radnim sporovima, ali je sve vreme bio aktivan član stranke.

Poslanik u nemačkom Bundestagu postao je 1998. godine, a dve godine kasnije izabran je za šefa SPD-a u Hamburgu, tradicionalnom uporištu stranke.

Nakon što su socijaldemokrate izgubile na izborima u Hamburgu, Šolc se 2002. preselio u Berlin da postane generalni sekretar stranke, ova pozicija vremenom ga je učinila glavnim operativnim direktorom SPD-a.

Kada je Merkelova zamenila Šredera 2005. godine i oformila svoju prvu veliku koaliciju SDP i CDU, Šolc je 2007. došao na čelo ministarstva za rad i tu ostao do 2009. Bio je deo vlade koja je vodila zemlju kroz finansijsku krizu.

Nekoliko nedelja nakon što je izgubio posao ministra, Šolc je proslavio svoj ponovni izbor za predsednika regionalnog ogranka SPD-a koji ga je proterao godinama ranije. Uspeo je da ujedini stranku iza sebe. Dve godine kasnije vodio je SPD do pobede u Hamburgu i postao gradonačelnik.

Hamburg, drugi po veličini grad u Nemačkoj, procvetao je za vreme Šolca. Ipak, bilo je i velikih problema.

Tokom samita G20 2017. godine, vandali su divljali gradom, uništavajući izloge, paleći automobile i ostavljajući za sobom haos. Samit, koji je trebalo da prikaže Hamburg kao moderan, globalni grad, bio je potpuni fijasko.

Šolc je optužen da nije pripremio grad za navalu nasilnih demonstranata. Odgovorio je, kao i uvek, odmerenim tonom, a na kraju se izvinio građanima Hamburga zbog narušavanja bezbednosti. Njegov položaj se nakon ovog izvinjenja ponovo oporavio.

Od 2018. godine bio je na čelu ministarstva finansija i vicekancelar u nemačkoj vladi. Kao direktni bliski saradnik Angele Merkel, mnogi su smatrali da je upravo on pravi kandidat za njenog naslednika, što se pokazalo kao tačno.

Ipak, mnogi veruju da je dospeo u Angeline cipele, samo zato što je napravio manje gafova od svojih protivinika, a i zbog toga što mnogo podseća na Angelu Merkel.

Video: Zašto je novi kancelar robot za Nemce? Olaf Šolc dolazi na čelo vlade u najtežem trenutku

Video: Ovacije u Bundestagu: Olaf Šolc je novi kancelar Nemačke

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dejan

    8. decembar 2021 | 10:34

    Sjaši kurta da uzjaše murta. Samo se menjaju a politika ostaje ista. Kao u SAD.

  • BralE

    8. decembar 2021 | 10:41

    Glasanje je bilo dovoljan dokaz koliko je i u Njemačkoj društvo duboko pdijeljeno. Dakle naredne 1-2 decenije ne mirišu na dobro…

  • Dejan

    8. decembar 2021 | 11:57

    Kad bi nemci gledali svoja posla bilo bi mi sve jedno , Ali kako tradicionalno guraju nos na Balkan sve mi se čini da sam taj film već gledao !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA