≫ 

Mladić opet sa roditeljima nakon 14 godina potrage: O njegovoj otmici je snimljen film

Vlasti su ga pronašle nakon što su uz pomoć tehnologije prepoznavanja lica identifikovale muškarca koji ga je oteo

  • 1
Sun Zhuo Foto: Profimedia/WANG LEI / AFP

Roditelji iz južne Kine ponovo su se ujedinili sa nestalim sinom na emotivnoj ceremoniji u ponedeljak, čime je okončana njihova 14-godišnja potraga koja je inspirisala filmski hit.

Sun Džuo (18) otet je 2007. u gradu Šendžen kad je imao četiri godine, ali njegovi roditelji nikada nisu odustali od nade da će ga videti ponovo.

Otac i majka, Sun Haijang i Peng Sijing prodali su imanje kako bi finansirali potragu za njim i ponudili nagradu od 31.000 dolara za informaciju o tome gde se on nalazi, prenosi CNN.

Tokom godina njegov otac je putovao u skoro svaki region Kine u potrazi za sinom.

Film "Dearest" iz 2014. godine reditelja iz Hongkonga Pitera Čena zasnovan je na Sunovoj priči i doveo je u centar pažnje sveprisutno pitanje otmice dece i trgovine decom u Kini.

Stručnjaci kažu da je problem pogoršala kineska politika jednog deteta, koja je olabavljena poslednjih godina. Decenijama su oni koji su imali drugo dete dobijali velike novčane kazne ili su ih primoravali da prekinu trudnoću.

Tradicionalno su porodice, pogotovo u ruralnim delovima, na dečake gledale kao na sposobnije da izdržavaju porodicu i nastave porodično ime - što je dovelo do crnog tržišta za novorođene dečake i prisiljavanja mnogih porodica da devojčice daju na usvajanje.

Vlasti su Suna pronašle u istočnoj provinciji Šandung nakon što su uz pomoć tehnologije prepoznavanja lica identifikovale Vua Moulonga, muškarca kojeg je policija optužila da ga je kidnapovao.

Sunov identitet potvrđen je DNK analizom.

Vu je uhapšen zbog dve otmice dece, od kojih je jedna kidnapovanje Suna.

Sunovi usvojitelji pušteni su do početka suđenja, preneli su državni mediji.

Međutim, nakon ujedinjena sa biološkim roditeljima, usledio je neočekivani preokret. Sun je državnim medijima rekao da će ostati sa svojim usvojiteljima jer su ga oni odgajali više od 10 godina, a on ranije nije bio svestan svog pravog porekla.

Prema kineskom zakonu, maksimalna kazna za trgovinu ljudima je smrt, dok kupci mogu biti u zatvoru do tri godine.

Prema kineskim vlastima, više od 8.000 otete dece ponovo je spojeno sa roditeljima 2021. godine, a mnogi slučajevi su rešeni korišćenjem ogromne kineske policijske DNK baze podataka i tehnologije kao što je prepoznavanje lica.

Nije jasno koliko dece nestane u Kini svake godine, iako se procenjuje da ih je na desetine hiljada.

Video: Majka sprečila otmicu petogodišnjeg dečaka: Muškarac usred dana uvlačio dete u automobil

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA