≫ 

Šolc položio zakletvu: Gromoglasnim aplauzom pozdravljen novi kancelar Nemačke

Nemačka je danas dobila novog kancelara

  • 1
Olaf Šolc, zakletva Printscreen: Youtube/Deutscher Bundestag

Olaf Šolc je novi kancelar Nemačke. Naslednik Angele Merkel položio je danas zakletvu, nakon što je prethodno izabran za kancelara glasovima 395 poslanika.

Nakon polaganja zakletve, Šolc je u parlamentu dobio gromoglasan aplauz.

Šolc će predvoditi trojnu vladajuću koaliciju na saveznom nivou, zajedno sa Zelenima koji podržavaju potrošnju i fiskalno-konzervativnijim libertarijanskom Slobodarskom strankom (FDP).

Svetski mediji pišu da je Šolc iskusan pregovarač i političar veteran koji je, kao generalni sekretar Socijaldemokratske partije od 2002. do 2004. godine, branio kontroverzne reforme tržista rada i rezove u oblasti socijalne zaštite pod bivšim kancelarom Gerhardom Šrederom.

Kao ministar rada, od 2007. do 2009. godine, u prvoj koalicionoj vladi Merkelove, zalagao se za šemu skraćenog radnog vremena, koja je pomogla da se očuvaju radna mesta više miliona radnika nakon izlaska iz globalne finansijske krize.

Nakon što je od 2011. do 2018. godine bio gradonačelnik severnog lučkog grada Hamburga, Šolc se vratio u Berlin kao ministar finansija u vladi kancelarke Merkel, ukinuvši tada cilj o potrebi uravnoteženja budžeta i omogućivši rekordno novo zaduživanje kako bi zaštitio kompanije i zaposlene od uticaja pandemije korona virusa.

Olaf Šolc, zakletva Printscreen: Youtube/Deutscher Bundestag

Na evropskom nivou, blisko je sarađivao sa Francuskom i ubedio Merkelovu da podrži Evropski fond za oporavak vredan 800 milijardi evra, u nastojanju da pomogne zemljama članicama koje su najteže pogođene pandemijom.

"Dojče vele" piše da je reč o čoveku koji ima dosta iskustva na vodećim političkim funkcijama, ali da mu nedostaje harizma, kao i da je taj "opori i trezveni pragmatičar često bio potcenjivan".

Kako navodi DW, Šolc je mesecima bio javno ismevan zbog načina na koji je vodio predizbornu kampanju, a gotovo suludo je delovalo kada je on, kako tvrdi DW, neumorno ponavljao da je uveren u pobedu i tvrdio da će biti budući kancelar.

- Ali stoičko istrajavanje u toj kampanji, koju je vodio ne obazirući se na podsmehe, verovatno je ključ uspeha budućeg nemačkog kancelara - navodi se u analizi.

Šolc je preko poraza prelazio bez kukanja i uvek bi nastavljao dalje, što su, prema oceni DW, načela kojih se Olaf Šolc drži.

Rođen je u Osnabriku 1958. godine, a već nekoliko godina sa suprugom Britom Ernst, ministarkom obrazovanja u Brandenburgu, živi u Potsdamu kod Berlina.

Šolc slovi za veoma samouverenog, a u političkoj karijeri dugoj nekoliko decenija doživeo je više potresa, ali nijedan nije uspeo da ga poljulja. Dodaje se da je tiho i uporno gradio svoju karijeru, kao i da nije čovek koji pokazuje emocije, niti je ekstrovertan.

Pred njime su veliki izazovi od pandemije, preko novih zaduživanja, ali i drugi brojni izazovi na političkim poljima.

Video: Ovacije u Bundestagu: Olaf Šolc je novi kancelar Nemačke

Video: Zašto je novi kancelar robot za Nemce? Olaf Šolc dolazi na čelo vlade u najtežem trenutku

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA