≫ 

Šta Nemci misle o Šolcu? Nisu baš optimistični

Olaf Šolc je danas položio zakletvu kao kancelar Nemačke

  • 0

Video: Zašto je novi kancelar robot za Nemce? Olaf Šolc dolazi na čelo vlade u najtežem trenutku

Blizu dve trećine Nemaca očekuje da će novi kancelar Olaf Šolc ostati na dužnosti kancelara samo jedan mandat, pokazalo je u sredu objavljeno ispitivanje koje je sprovela agencija YouGov za novinsku agenciju Dpa.

20 posto ispitanih ocenilo je da će se nova vladajuća koalicija, na čijem je čelu Šolc, tzv. semafor-koalicija, sastavljena od socijaldemokrata, zelenih i liberala, raspasti pre novih parlamentarnih izbora.

Njih 44 posto smatra da će Šolc ostati na dužnosti do kraja mandata, ali da neće biti ponovo izabran, prenosi Hina.

Merkel kancelarka bila 16 godina, malo Nemaca misli da će tako i Šolc

 

Samo 16 posto ispitanih očekuje da će novi kancelar biti na dužnosti i u drugom mandatu, a samo njih 1,3 posto smatra da će Šolc ostati na dužnosti jednako dugo kao i njegova prethodnica Angela Merkel. Ona je na dužnosti kancelarke provela 16 godina.

Sam Šolc (63) u više je navrata izjavio da postojeću tročlanu koaliciju vidi kao dugoročni projekat koji će trajati duže od postojećeg izbornog mandata.

Ni četvrtina Nemaca ne očekuje velike promene

 

Bivši ministar finansija i potpredsednik vlade kancelarke Merkel obećao je da će se hrabro uhvatiti u koštac s rastućim izazovima, izjavljujući da Nemačka "može da uzleti".

No, prema ispitivanju YouGova, ni četvrtina Nemaca (22 posto) ne očekuje velike promene.

Ukupno 51 posto veruje da semafor-koalicija neće podstaći velike promene u zemlji, dok njih 16 posto ne očekuje nikakve promene. 11 posto nije se izjasnilo.

Jasna većina ljudi u Nemačkoj zadovoljna je radom Angele Merkel kao kancelarke, njih 55 posto, dok je 38 posto ispitanih bilo nezadovoljno, a sedam posto se nije izjasnilo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA