Ukrajina prokomentarisala razgovore Putina i Bajdena

Ukrajinski šef diplomatije kaže da ceni "ključni diplomatski angažman SAD u naporima da se Rusija vrati za pregovarački sto"

  • 0
Vladimir Putin i Džo Bajden, video samit Foto: Tanjug/AP

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba izjavio je danas da su razgovori između američkog predsednika Džoa Bajdena i ruskog predsednika Vladimira Putina omogućili “odvraćanje i deeskalaciju”.

- Sam kontakt služi kao odvraćanje i deeskalacija. Cenimo ključni diplomatski angažman SAD u naporima da se Rusija vrati za pregovarački sto - naveo je Kuleba u prvoj reakciji na jučerašnji video raygovor Bajdena i Putina, prenosi agencija Rojters.

Kazao je, međutim, da je prioritet izrada paketa mera za odvraćanje da bi se Moskva, kako tvrdi, odvratila od bilo kakve dalje vojne eskalacije.

Kuleba je uveren da je “Putin čuo neke veoma jasne i snažne signale u vezi sa eskalacijom Rusije duž granice Ukrajine i u regionu“.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski razgovaraće sutra sa Bajdenom, a ti razgovori će, kako navodi Kuleba, omogućiti dvojici lidera da diskutuju o daljim koracima za odvraćanje Rusije i načinima za obnavljanje mirovnih pregovora između Ukrajine, Rusije, Francuske i Nemačke o sukobu u istočnoj Ukrajini.

- Trenutno, pošto vidimo jasan nedostatak konstruktivnosti na ruskoj strani, glavni prioritet je efikasna primena sveobuhvatnog paketa mera za odvraćanja, kako bi se Rusija demotivisala od dalje vojne eskalacije - poručio je Kuleba.

On je dodao i da Kijev blisko sarađuje sa svojim saveznicima sa obe strane Atlantika kako bi to postigao.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA