Pentagonu odobren nikad veći budžet: Kupuju nuklearne podmornice, razarače, ima i za Ukrajinu

Novi odbrambeni budžet SAD-a težak je 778 milijardi dolara, oko 25 milijardi više nego ovogodišnji

  • 3
Pentagon Foto: Wikimedia/DoD photo by Master Sgt. Ken Hammond, U.S. Air Force.

Zastupnički dom američkog Kongresa u utorak je odobrio "National Defense Authorization Act", što bi u slobodnom prevodu značilo Zakon za odobrenje sredstava za odbranu, javlja The Wall Street Journal.

Reč je o aktu kojim je zapravo izglasan odbrambeni budžet SAD-a, težak 778 milijardi dolara, što je čak 25 milijardi dolara više nego je zatražila Bajdenova administracija.

Za budžet je glasalo 363 zastupnika, a samo 70 ih je bilo protiv, što pokazuje da finansijski zahtevi Pentagona imaju široku potporu s obe strane političkog spektra, i među republikancima i među demokratima.

Zakon sada ide na glasanje u Senat, u kojem je vođa demokratske većine Čak Šumer već rekao kako očekuje da će proći bez dodatnih amandmana. Nakon što i tamo prođe, ide predsedniku Bajdenu na potpis, prenosi Jutarnji.

Kako je to već ustaljena praksa u SAD, i ovaj budžet veći je od prethodnih - tako će ove godine na programe koji se tiču nacionalne sigurnosti biti utrošeno oko 753,5 milijardi dolara (od toga oko 37 milijardi otpada na projekte Ministarstva energije), dok je 2020. godine ta brojka iznosila 721,5 milijardi dolara.

Izdašni budžet omogućit će Ratnoj mornarici SAD da kupi 13 novih borbenih brodova, među njima i tri razarača klase "Arleigh Burke", dve nuklearne podmornice klase "Virginia", a iako Pentagon to nije zatražio, odobrena su sredstva i za nabavku 12 novih F/A-18E/F Super Horneta.

Ni vazdušne snage SAD neće ostati kratke za novo naoružanje, pa im je tako odobren iznos za nabavku 17 borbenih aviona F-15EX (reč je o najnovijim varijantama legendarnog "Eaglea"). Iznos za nabavku najmodernijih F-35 je pak ostao u skladu s predviđanjima.

Zanimljivo, u proračunu se našla stavka i od 300 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini, a određeni deo sredstava odvojiće i za osnivanje komisije koja će oceniti ulogu SAD-a u ratu u Avganistanu.

Video: Trenutak presretanja ukrajinskih vojnih brodova u Crnom moru

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    8. decembar 2021 | 16:32

    Da, da bi vodili ratove,uništavali države koje im nisu poslušne, a ljudi im spavaju na ulicama pokriveni novinama, gladni bez prava ne lečenje...to je Amerika

  • SRB

    8. decembar 2021 | 16:10

    Otkud ima para kad je inflacija, cime pravdaju stampanje dolara, ratom u Ukrajni. 100% ce biti rata cim im je toliki budzet.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA