Bajden: Slanje američkih vojnika u Ukrajinu nije opcija

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven takođe je branio politiku administracije u domenu pomoći Ukrajini

  • 4
Džo Bajden

Džo Bajden / Foto: Tanjug/AP

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da neće narediti slanje američkih vojnika u Ukrajinu kao odgovor na moguću rusku invaziju.

- Ta opcija nije na stolu. Ideja da će SAD unilateralno koristiti silu da se suoče sa Rusijom u slučaju njene invazije na Ukrajinu trenutno nije realna. Ali u slučaju da se ta invazija dogodi, biće ozbiljnih posledica - rekao je Bajden novinarima ispred Bele kuće, prenosi Glas Amerike.

Bajden je to izjavio dan pošto je dva sata razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, posle čega je rekao da su SAD i evropski saveznici "duboko zabrinuti" zbog ruskog gomilanja vojnika blizu granice sa Ukrajinom, i da će odgovoriti "snažnim" ekonomskim sankcijama ukoliko Rusija izvrši invaziju na tu zemlju.

Međutim, čak i bez slanja američkih vojnika, najviši zvaničnici Bele kuće i Pentagona istakli su u sredu da i dalje postoje načini da Vašington ojača odbranu Kijeva.

- Postoje opcije da se proširi bezbednosna pomoć ukrajinskoj samoodbrani - izjavio je podsekretar za politiku u Pentagonu Kolin Kal na virtuelnom bezbednosnom samitu, ukazujući na trenutne isporuke municije, protivtenkovskih sistema, radara i drugih kapaciteta.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džejk Saliven takođe je branio politiku administracije u domenu pomoći Ukrajini.

- Biti proaktivan znači obaviti pripreme. Otišli smo mnogo dalje od bilo koje prethodne administracije u smislu pružanja defanzivne podrške ukrajinskoj vojsci, daleko pre potencijalnog izbijanja krizne situacije - rekao je Saliven na samitu.

Američki predsednik takođe je izjavio u sredu, pred odlazak za Kanzas Siti gde će promovisati svoj novi dvostranački zakon o infrastrukturi, da se nada da će do kraja nedelje moći da objavi sastanke na "visokom nivou" između Rusije i drugih zemalja NATO.

Prema Kremlju, Putin je tokom jučerasnjeg sastanka naglasio Bajdenu da Ukrajina nije primenjivala sporazum iz Minska iz 2015. godine, čiji je cilj da se zaustave sukobi u regionu Donbas u istočnoj Ukrajini, i da je "izrazio ozbiljnu zabrinutost zbog provokativnih akcija Kijeva u Donbasu."

Ruski lider optužio je NATO da čini "opasne pokušaje da osvoji ukrajinsku teritoriju" i da nagomilava vojne kapacitete blizu ruske granice, saopšteno je iz Kremlja, navodi Glas Amerike.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ortodox RS

    9. decembar 2021 | 07:23

    Uvek ste naivcine koristili kao potrosni material tako ce i sada biti.Vase ofucane okupatorske price normalan svet tera na povracanje.Dno dna.

  • Гаргамел

    9. decembar 2021 | 05:24

    Тако је, нека гину Украјинци за ваше циљеве!

  • Tu bi vam

    9. decembar 2021 | 08:41

    bio kraj, gledam jutros nemci se zale kako treba da u nato fasiste uloze preko 400 milliona Euro znaci daju od moga poreza eto sta je nato I kako pljacka svet

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA