Broj potpuno vakcinisanih u SAD-u dostigao 200 miliona: Dnevno u proseku umre 1.600 ljudi

Povećanja su skoro u potpunosti posledica delta soja, iako je varijanta omikron potvrđena u oko 20 saveznih država i očcekuje se da će se još više proširiti

  • 3
Vakcinacija vakcina COVID-19 kovid studenti

Foto: Tanjug/Miloš Milivojević

Broj građana u SAD koji su potpuno vakcinisani protiv kovida-19 dostigao je u sredu 200 miliona, u trenutku zastrašujućeg skoka novih slučajeva i hospitalizacija u prazničnoj sezoni.

Broj novih infekcija u SAD popeo se sa proseka od skoro 95.000 dnevno, koliko je bilo 22. novembra, na oko 119.000 dnevno ove nedelje, a hospitalizacije su porasle za 25 odsto u odnosu na pre mesec dana, piše AP, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, virus napada pre svega one koji nisu dobili vakcinu, a od utorka, 90 odsto pacijenata sa kovid-19 na intenzivnoj nezi bilo je nevakcinisano.

Povećanja su skoro u potpunosti posledica delta soja, iako je varijanta omikron potvrđena u oko 20 saveznih država i očekuje se da će se još više proširiti.

Smrtnih slučajeva je u proseku blizu 1.600 dnevno, što je povratak na brojeve koji su bili u oktobru, dok je pitanje dana kada bi ukupan broj preminulih od posledica kovida 19 u SAD od početka pandemije, mogao da dostigne još jedan neslavan rekord i da pređe 800.000.

Situacija nije tako zastrašujuća, kao u prošlogodišnjem talasu tokom praznične sezone, pre nego što su vakcine protiv kovida 19 postale dostupne, ali 60 odsto stanovništva SAD koje je u potpunosti vakcinisano nije dovoljno da se spreče žarišta.

Video: Pooštrene mere na aerodromu zbog omikrona

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA