≫ 

Samo u Americi padne 36 miliona stabala godišnje: Zašto seča drveća mora sve da nas brine?

Svaki put kada napravimo put, izgradimo zgradu, posečemo drvo ili posadimo drvo, to ne utiče samo na tu lokaciju, već utiče i na region, rekao David Novak, viši naučnik američke Šumske službe i koautor studije

  • 2
krčenje šuma ilustracija Foto: Unsplash/Ilustracija

Ukoliko tražite razlog da brinete o gubitku stabala, letnji rekordni toplotni talasi bi mogli biti razlog. Drveće može sniziti letnje dnevne temperature za čak 12 stepeni Celzijusa, prema nedavnoj američkoj studiji.

Površina pokrivena drvećem u američkim gradovima se smanjuje. Studija koju je prošle godine objavila Američka šumarska služba pokazala je da je godišnje izgubljeno 36 miliona stabala u urbanim i ruralnim zajednicama tokom petogodišnjeg perioda. To je pad od 1% od 2009. do 2014. godine, piše CNN.

- Ako nastavimo ovim putem, gradovi će postati topliji, zagađeniji i generalno nezdraviji za stanovnike - rekao je David Novak, viši naučnik američke Šumske službe i koautor studije.

Novak kaže da postoji mnogo razloga zbog kojih krošnja drveća opada, uključujući uragane, tornada, požare, insekte i bolesti. Ali jedini razlog za gubitak stabala, koji ljudi mogu da iskontrolišu, je razuman razvoj.

Šuma Ilustracija Foto: Pixabay

- Vidimo da se pokrivenost drvećem zamenjuje nepropusnim pokrivačem, odnosno kada pogledamo fotografije, vidimo da je ono što je bilo sada zamenjeno parkingom ili zgradom - rekao je Novak.

- Više od 80 odsto stanovništva SAD živi u urbanim područjima, a većina Amerikanaca živi u šumovitim regionima duž istočne i zapadne obale - kaže Novak i dodaje:

- Svaki put kada napravimo put, izgradimo zgradu, posečemo drvo ili posadimo drvo, to ne utiče samo na tu lokaciju, već utiče i na regiju.

Studija je procenila novčanu vrednost gubitka drveća na osnovu uloge drveća u uklanjanju zagađenja vazduha i očuvanju energije.

Izgubljena vrednost iznosila je 96 miliona dolara godišnje.

Novak navodi 10 prednosti koje drveće pruža društvu: smanjenje temperature, zagađenja vazduha, utroška energije, poboljšanje kvaliteta vode, smanjenje poplava, buke, zaštita od UV zračenja, lepši izgled okoline, poboljšanje zdravlja ljudi, kao i obnavljenja staništa divljih životinja.

Video: U centru stravičnog požara u Kaliforniji: Našao se usred pakla i sve to snimio!

(Telegraf.rs/CNN)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ajde

    9. decembar 2021 | 17:29

    serpari idite tamo kod sponzora I domostrirajte

  • Гаги

    9. decembar 2021 | 16:43

    Покраће по свету младе стабљике да замене своје које су посекли.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA