≫ 

Novinarka rizikovala život pišući o koroni u Vuhanu: Porodica strahuje da neće preživeti zatvor

Džang je počela povremeni štrajk glađu nakon hapšenja u maju 2020. U leto je bila hospitalizovana 11 dana, a njenoj porodici je rečeno da može da umre

  • 2
Džang Džan, novinarka, pandemija, Vuhan Foto: Tanjug/AP

Bio je mračno dok je Džang Džan hodala pored zgrade u Vuhanu, u Kini, a u pozadini se čulo stalno zavijanje.

- 00.40 je ujutru, čuje se zvuk krematorijuma. Rade dan i noć - rekla je Džan na snimku iz februara 2020, jednom od desetak koje je objavila na Jutjubu.

U prvim danima pandemije korona virusa, kada su kineske vlasti pokušavale da obuzdaju početak epidemije, izveštavanje gradskih novinara poput Džan dovodilo je u pitanje razmere krize i odgovor vlade. Ali su se brinuli da se njihovo agresivno izveštavanje neće dugo tolerisati u zemlji u kojoj su mediji strogo kontrolisani.

- Sada je sve u redu - rekla je Džan o svom kritičkom izveštavanju u intervjuu u maju 2020. godine koji je objavljen na NBC News.

- Nisu me uhapsili, ali ne znam šta će se dogoditi ako nastavim - rekla je tada ona.

Džan je nestala tog meseca. Njen advokat je kasnije potvrdio za NBC News da je u decembru na sudu u Šangaju osuđena na četiri godine zatvora zbog "izazivanja problema".

Ona je jedna od najmanje 10 novinara i komentatora koji su u početnim danima pandemije pokušali da izvrše pritisak na kineske vlasti tražeći da budu transparentnije, a koji su kasnije pritvoreni.

Iako su mnogi drugi otad pušteni, Džang je i dalje u zatvoru, a njena porodica i prijatelji strahuju da bi mogla da umre zbog štrajka glađu.

- Ona se zalaže za istinu, zalaže se za pravdu. I ona predstavlja najbolje od Kine - rekla je aktivistkinja Džejn Vang, sa sedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu, koja vodi kampanju za oslobađanje novinarke.

Džanin brat, Džang Džu, u oktobru je na Tviteru napisao da njegova sestra sada ima manje od 41 kilograma.

- Možda neće preživeti nadolazeću hladnu zimu - rekao je.

Kineska ambasada u Britaniji navodi da zemlja pazi na zdravlje zatvorenika i da je njihovo pravo na lekarsku pomoć "u potpunosti zagarantovano".

Džan (38) je jedna od najmanje 127 profesionalnih i novinara građana koje su pritvorile kineske vlasti. Ujedinjene nacije pozvale su na njeno "hitno i bezuslovno" puštanje na slobodu. Prošlog meseca Reporteri bez granica dodelili su Džan nagradu za hrabrost.

Džang Džan, novinarka, pandemija, Vuhan Foto: Tanjug/AP

Džan, bivša advokatica, bila je poznata kineskim vlastima i pre svog izveštavanja o pandemiji. U septembru 2019. učestvovala je u prodemokratskim protestima i pozivala na ukidanje monopola Komunističke partije. Vlasti su je pritvorile te je u zatvoru provela više od dva meseca. Tada je takođe štrajkovala glađu.

Puštena je u novembru te godine, nekoliko nedelja pre nego što su prvi slučajevi korona virusa detektovani u Vuhanu.

Kako bi zausavila širenje virusa, kineska vlada je Vuhan, sa 11 miliona stanovnika, stavila u lokdaun koji je trajao 76 dana.

Džan je u Vuhan stigla početkom februara, u početku nesigurna u svoju svrhu.

- Nisam znala ništa medicinski, samo sam pratila svoje srce - rekla je u maju 2020.

Džang je počela povremeni štrajk glađu nakon hapšenja u maju 2020. Grupe za ljudska prava kažu da je bila prisilno hranjena i držana u pritvoru. U leto je bila hospitalizovana 11 dana, a njenoj porodici je rečeno da može da umre.

Njena porodica je podnela zahtev za njeno puštanje na uslovnu kaznu, ali njena majka je rekla za South China Morning Post da nije bilo odgovora. Vang je rekla da veruje da je Džang spremna da umre u zatvoru ako ne bude puštena.

Prema njenim rečima, Džang je istrajna u svom štrajku glađu "jer veruje da je nevina".

- Ona veruje da ima pravo da vidi istinu i da govori istinu - rekla je Vang.

Video: Bili su epicentar korona virusa, a sad đipaju po klubovima: Kako se dočekuje Nova godina u Vuhanu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ne treba

    21. decembar 2021 | 07:18

    da prezivi toliku propagandu je prenosila a ko ce da odgovara za koronu sa austrijskih I nemackih alpi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA