Talibani nastavljaju da uvode ograničenja: Ženama zabranjena duža putovanja bez muške pratnje

Najnovija direktiva predstavlja poslednje ograničenje prava žena otkako je ta islamistička grupa preuzela vlast u avgustu

  • 5
Avganistan, izbeglice, deca Ramštajn Foto: Tanjug/AP/Ilustracija

Talibani su saopštili da ženama u Avganistanu, koje žele da putuju na velike udaljenosti drumskim saobraćajem, treba ponuditi prevoz samo ako su u pratnji muškog rođaka.

U najnovijoj direktivi, koju je juče izdalo talibansko Ministarstvo za promociju vrline i prevenciju poroka, navodi se da žene koje putuju na dalje od 72 kilometra treba da budu u pratnji bliskog muškog člana porodice, prenosi BBC.

Takođe, vlasnici vozila se pozivaju da odbiju prevoz žena koje ne nose islamsku masku za lice ili hidžab, a zabranjuje se i puštanje muzike u vozilima.

Najnovija direktiva predstavlja poslednje ograničenje prava žena otkako je ta islamistička grupa preuzela vlast u avgustu.

Većina srednjih škola ostaje zatvorena za devojčice, dok je većini žena zabranjeno da rade.

Grupa za zaštitu ljudskih prava "Hjuman rajts voč" je saopštila da je novo ograničenje "korak dalje" u pretvaranju žena u zatvorenike.

Video: Zatvaraju se kozmetički saloni u Kabulu: Plakati sa ženskim likom farbaju se u crno

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pierre

    27. decembar 2021 | 16:08

    Primitivci i psihopate. Religijska zaludjenost najgore vrste . Verovanje svake vrste je odlika primitivizma.Verujes u nesto ,zato sto nemas pojima ni o cemu .

  • alal vera alal vera

    27. decembar 2021 | 14:24

    islam tolerantna religija

  • toni

    27. decembar 2021 | 12:31

    USA demokratija

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA