Rusija planira razgovore sa SAD pre NATO susreta: Poznato kad bi moglo da dođe do njih

Najviši ruski diplomata rekao je da njegova zemlja ne postavlja SAD nikakve "ultimatume", ali i da neće prihvatiti "beskrajne" razgovore o svojim zahtevima

  • 2
Ruski vojnici rusija vojska Foto: Tanjug/AP

Rusija će prvo početi razgovore sa SAD o svojim zahtevima za garanciju o prekidu širenja NATO-a na istok pre predloženog sastanka 12. januara između vojne alijanse i Moskve, rekao je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Održaćemo glavnu rundu razgovora sa SAD koji će se dogoditi odmah po završetku novogodišnjih praznika - rekao je Lavrov u ponedeljak u intervjuu za Soloviev Live kanal.

Dve strane će razgovarati o kontroli oružja i situaciji u Ukrajini 10. januara, preneo je AFP kasnije, citirajući Belu kuću.

Sergej Lavrov Foto: Tanjug/AP

Najviši ruski diplomata rekao je da njegova zemlja ne postavlja SAD nikakve "ultimatume", ali i da neće prihvatiti "beskrajne" razgovore o svojim zahtevima za pravno obavezujućim obećanjima da će Severnoatlantski savez zaustaviti dalje širenje i povući snage na pozicije koje su držali 1997.

Jens Plotner, savetnik nemačkog kancelara Olafa Šolca za spoljnu politiku, sastaće se sa zamenikom šefa predsedničke administracije Kremlja Dmitrijem Kozakom pre planiranog susreta NATO-a i Rusije, rekao je u ponedeljak portparol nemačke vlade Volfgang Bjuhner. On je dodao da su dvojica zvaničnika već razgovarala telefonom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje, tokom svoje godišnje konferencije za medije, pohvalio ono što je opisao kao "pozitivan" američki odgovor na ruski predlog, prenosi Bloomberg.

U nedelju je rekao da će postupiti u skladu sa preporukama svojim vojnih eksperata u razmatranju odgovora ako pregovori sa SAD i NATO propadnu.

SAD su upozorile evropske saveznike da bi masovno gomilanje ruske vojske u blizini Ukrajine, koje traje od novembra, moglo biti priprema za invaziju već sledećeg meseca. Rusija poriče planove za vojnu operaciju, ali je upozorila NATO da ne prelazi "crvene linije" postavljanjem ofanzivnog oružja u Ukrajini.

Takođe je optužila vladu u Kijevu za pripremanje ofanzive kako bi osvojila teritoriju u istočnoj Ukrajini, koju drže separatisti koje podržava Rusija. Ukrajina je odbila ove navode.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 25. decembra da će se više od 10.000 vojnika vratiti u svoje stalne baze u južnom vojnom distriktu nakon više od mesec dana obuke, uključujući i oblasti u blizini Ukrajine.

Video: Visoke mere obezbeđenja i predostrožnosti: Evo kroz šta prolaze novinari pred susret sa Putinom

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    28. decembar 2021 | 11:10

    ZAUSTAVITE APOKALIPSU -NATO SATANISTE!!

  • 1

    28. decembar 2021 | 14:44

    Zar postoji neka razlika izmedju nato i sad, mada mozda i postoji sad su nalogodavci a nato izvrsioci tj. placene ubice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA