≫ 

"Klinci" izveli pljačku veka, ukrali dragocene dragulje iz nemačkog muzeja: Šta će biti sa njima?

Šestoro osumnjičenih, od kojih najstariji ima 28 godina, terete se da su odneli 21 komad luksuznog nakita, na kojima je smešteno više od 4.300 dijamanata. Procene su da nakit vredi više od 113 miliona evra

  • 3
Drezden Isekli rešetke danima pre pljačke Foto: Telegraf

Čitav svet i dalje pamti pljačku u kojoj je, iz muzeja u Drezdenu u Nemačkoj, pokradeno blago vredno više od 110 miliona evra. Za spektakularnu pljačku, koja se odigrala u novembru 2019. godine tereti se šest osoba, i to mladih. Najmlađi ima svega 22 godine, a najstariji 28.

O njihovoj sudbini raspravljaće se u januaru, pred sudom u Nemačkoj. Kako pišu lokalni mediji, sva šestorica osumnjičenih pripadnici su klana Remo, i veruje se da su baš oni odneli dragoceni nakit iz Zelenog trezora.

Terete se da su odneli 21 komad luksuznog nakita, na kojima je smešteno više od 4.300 dijamanata. Procene su da nakit vredi više od 113 miliona evra! Osim što ih terete za krađu i provalu, šestorka se suočava i sa drugim optužbama.

- Automobil koji je korišćen prilikom pljačke bio je parkiran u jednoj podzemnoj garaži u stambenom kompleksu u Drezdenu, i zapaljen je kako bi bili uništeni dokazi - otkrio je portparol regionalnog suda.

Jedan građanin je povređen, a više od 60 vozila je uništeno prilikom pljačke, pa se osumnjičeni terete i za organizovanu krađu, oštećenje tuđe imovine, izazivanje požara i ugrožavanje života.

Svi članovi ove šestočlane grupe su arapskog porekla. Četvoro njih je u pritvoru, a dvoje služi kaznu zbog prethodnih krivičnih dela koje su počinili pre nego što su napunili 21 godinu.

Prvo ročište zakazano je za 28. januar, a biće održano još najmanje deset ročišta do marta.

Detalji pljačke veka

Dvojica osumnjičenih su provalili u zgradu muzeja u ranim jutarnjim časovima. Uništili su vitrine sekirom i pokupili nakit iz 17. i 18. veka, koji je bio izložen.

Zgrabili su dijamante, dijamantske ruže, dijamantski nakit i bisere kraljica, koji su se nalazili u vitrini. Ukradene dragocenosti još nisu pronađene.

Inspektori veruju da je šestorka deo dobro organizovanog berlinskog Remo klana, koji se tereti za pljačku džinovskog zlatnika iz muzeja Bode 2017. godine

Šestorka je, veruje se, prethodno zapalila kutiju za struju u blizini zamka i jedan od svojih automobila u podzemnom parkingu jedne stambene zgrade. Osim toga, rešetka ulaznog prozora u muzej u prizemlju bila je danima ranije isečena, a zatim privremeno zalepljena - što je prošlo nezapaženo jer je ovaj prostor između zida i prozora u mrtvom uglu.

Šta se sve nalazi u muzeju?

Muzej u Drezdenu osnovao je Avgust II Jaki, saksonski knez iz 18. veka i u njemu se nalazi istorijski novac i nakit.

Srećom u ovom slučaju, jedna od najvrednijih stvaru, 41-karatni zeleni dijamant "Dresden Green" u trenutku pljačke bio je na "pozajmici" u Njujorku.

Osim toga, u muzeju se nalazi i figura Maora visoka 63 centimetra opkoljena smaragdima i 648-karatnim safirom koji je darovao ruski car Petar I. 

Drugi vredni predmeti uključuju skulpturu indijskog kraljevskog dvora ukrašenu draguljima, izrađenu od zlata, srebra, emajla, dragog kamenja i bisera.

Muzej je izgrađen iznova iz korena nakon bombardovanja Drezdena u Drugom svetskom ratu. Neke predmete su uzele sovjetske trupe 1945, ali su ih kasnije vratile.

Tokom Hladnog rata bio je izložen samo deo zbirke kada je Drezden bio deo komunističke Istočne Nemačke.

Video: Najveća pljačka u istoriji: Lopovi odneli blago od milijardu evra

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 15 god,

    29. decembar 2021 | 18:28

    najvise tako je kod svaba a maloletnice morace malo da sacekaju

  • Febo

    29. decembar 2021 | 16:11

    Kakvi crni klinci,mi u Berlinu dobro znamo za familiju Remo

  • andelko

    29. decembar 2021 | 18:31

    Koliko je bilo Srba među njima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA