≫ 

Optužbe za rasizam i smrt supruga: Prošla godina jedna od najgorih za kraljicu, šta porodicu čeka u 2022?

Smrt njenog voljenog supruga, Princa Filipa, koji je preminuo u aprilu u 99. godini svakako je bio najveći udarac za njeno veličanstvo

  • 4
kraljica Elizabeta Foto-kolaž: Tanjug/AP

Kraljica je davne 1992. godine kada se prisećala ljubavnog života svoje dece, tu godinu nazvala užasnom. Ovaj izraz tada je postao veoma popularan, a čini se da bi isti, ili slični naziv mogao da se upotrebi i za ovu godinu, bar kada je kraljevska porodica u pitanju.

Ukoliko zaista pogledate godinu iza nje pravo je čudo što je posle svega što joj se dogodilo uspela u javnosti da ostane jaka i koliko-toliko optimistična.

Smrt njenog voljenog supruga, Princa Filipa, koji je preminuo u aprilu u 99. godini svakako je bio najveći udarac za njeno veličanstvo. Iako bi mnogi rekli da je ovo sasvim dovoljno da ova godina bude veoma teška za kraljicu, ubrzo je nastavila da prima nove "udarce".

Događaji koji su sigurno duboko rastužili kraljicu bili su skandalozni intervju njenog unuka princa Harija i njegove supruge Megan Markl sa Oprom Vinfri u kome su oni optužili porodicu za rasizam, smrt njenog supruga, zatim skandal njenog sina zbog navodnih afera sa maloletnim devojkama, kao i njeni problemi sa zdravljem koji je, čini se još uvek muče. Zbog tih problema ona je bila promorana da pred kraj godine otkaže nekoliko javnih događaja, koje ranije nikada nije propuštala.

Kakva je 2021. zaista bila za kraljevsku porodicu?

Ukoliko ovu godinu uporedimo sa skandaloznom 1992. godinom, čini se da je kraljevska porodica tada bila otvorenija nego danas. Princ Vilijam se odmah nakon intervjua njegovog brata i Megan Markl oglasio rekavši da oni nisu rasisti.

Iako su se trudili da svoju privatnost ostave među svoja četiri zida, afere su se samo nizale. Zato mnoge i čudi kako je kraljevska porodica posle svih "lomova" ostala mirna i nastavila dalje.

Ove godine smo ih videli i kao odlučne u borbi protiv korona virusa i apelovanju na građane da se vakcinišu. Kamila je ove godine održala govor o seksualnom nasilju nad ženama, a Kejt Midlton i princ Vilijam iskoristili su pandemiju da bi na građane skrenuli pažnju o važnosti mentalnog zdravlja.

Klimatski samit u Glazgovu bio je velika prilika za prestolonaslednika Čarlsa, a njemu se u ovoj akciji pridružio i sin Vilijam, pa su zajedno govorili o važnosti rešavanja klimatske krize.

Kao vođa cele porodice i osoba koja je i ove godine uspela da se istakne bila je naravno kraljica.

Kraljica Elizabeta Kraljica će naredne godine proslaviti platinasti jubilej Foto: Tanjug/AP

Njen entuzijazam na početku godine koji se ogledao u šalama tokom Samita G7, kada je liderima rekla da tokom video poziva rekla da treba da izgledaju kao da uživaju, delovao je kao da će ova godina biti puna smeha za nju, međutim, kao što smo videli nije bilo baš tako.

Želja da se što pre vrati javnim okupljanjima, nakon što se završio lokdaun, mnoge je oduševio, posebno jer je ona ove godine napunila 95 godina.

Ona bi sledeće godine trebalo da proslavi svoj platinasti jubilej, a po svemu sudeći čekaće je dosta razgovora sa političkim liderima, ukoliko joj zdravstveno stanje to bude dozvoljavalo.

Među događajima koji će obeležiti narednu svakako su još neke proslave u porodici budući da vojvoda i vojvodkinja od Kembridža proslavljaju 40. rođendan, Kamila će napuniti 75, dok će Čarls organizovati razne godišnjice svojih dobrotvornih organizacija. Sve u svemu čeka nas dosta proslava i kraljevskih portreta, kojima se njihovi obožavaoci posebno raduju.

Princ Čarls i Kamila

Nakon pogoršanja stanja kraljice Elizabete i misterije koja vlada oko njene navodne bolesti, pažnja na njenog sina, koji će je kako sada stvari stoje, zameniti na mestu monarha, počela je da raste.

Čarls je na Samitu u Glazgovu održao pomenuti govor, pa mnogi veruju da će upravo zaštita životne sredine biti u fokusu njegovog rada naredne godine. Veruje se da će mu se cela porodica pridružiti u ovoj akciji.

Oči će biti uprte i u njegovu suprugu, posebno nakon govora o nasilju nad ženama. Sve oči uprte su u nju, pa je pitanje da li će ona uspeti da opravda očekivanja, ili će nastaviti da bude pasivna. Od nje će se očekivati da nastavi da se bori za ljudska prava.

Princ Vilijam i Kejt Midlton

Od Kejt se očekuje da će 2022. biti prekretnice u njenoj borbi za prava dece i pomaganju porodicama. Princ Vilijam će se fokusirati na svoju nagradu, a navodno kako se šuška iz krugova bliskih porodici, on ima velike ambicije za narednu godinu.

Princ Vilijam Kejt princ Džordž Princ Vilijam sa porodicom Foto: Tanjug/AP

Mnogi smatraju da bi kraljevska porodica naredne godine mogla više da putuje, posebno u zemlje Komonvelta.

Naravno, ovo je pod znakom pitanja, budući da bi rast broja zaraženih i širenje omikron soja, mogli d aim poremete planove.

Princ Endrju

Sudski spor princa Endrjua svakako je obeležio godinu za nama. Više od pet godina on i članovi kraljevske porodice govorili su da su ove optužbe lažne i da su bez osnova.

Od kao je pokrenut postupak za odštetu, cela situacija podseća na partiju šaha, sa prepucavanjima obe strane.

Pravni tim princa Endrjua ima za cilj da se slzučaj odbaci, a kako će s esituacija odvijati, ostaje da vidimo, možda već u januaru.

Megan Markl i princ Hari

A tu su i Saseksi. Iako su se zvanično odvojili od kraljevske porodice, mnogi ih još uvek smatraju članovima ove porodice, pa budno prate šta ova porodica radi s adruge strane Antlantika.

Nakon intervjua sa Oprom Vinfri, njihova reputacija u Velikoj Britaniji je naglo opala. Međutim, to ne znači da nemaju veliki broj obožavaoca koji ih podržavaju.

Meghan Markle Megan Markl, Prince Harry Princ Hari Skandalozni intervju sa Oprom Vinfri Foto: Tanjug/AP

Sledeće godine njihov fokus biće na razvoju mentalnog zdravlja, pružanju podrške veteranima i rodnoj ravnopravnosti.

Za narednu godinu planirano je i ovjavljivanje knjige o životu princa Harija, a pod znakom pitanja je i njihov dolazak u Veliku Britaniju na platinasti jubilej kraljice.

Kraljičin platinasti jubilej

Jedna stvar je za sada koliko- toliko sigurna. Kraljica za narednu godinu planira veliku proslavu 70 godina vladavine, a mnogi kažu da će biti spektakularna.

Za nju će to biti događaj od nacionalnog značaja.

Da sumiramo, bilo da se radi o posetama inostranstvu, angažmanima širom britanije i proslavi jubileja, porodica će želeti da ostane na okupu, ali i u centru interesovanja mnogi građana širom sveta.

Video: Sahranjen princ Filip: Supruga kraljice Elizabete ispratili njegovi najbliži

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikolas

    2. januar 2022 | 09:07

    NAJMOCNIJA ZENA U SVETU !!! VLADAR IZ SENKE !!!

  • Istina

    2. januar 2022 | 10:12

    A sada da se vratimo u stvarnost i ono sto vam je zaista prioritet. Pokoravanje drugih drzava i naroda milom a najcesce silom, deleci ih po raznoraznim osnovama, svadjajuci ih i uvlaceci u bratoubilacke ratove i tako dalje i tako dalje... Treba druge da pitate sta misle o vama a ne da sami propagirate vasu dobrotu i zabrinutost za buducnost covecanstva. Vi jako dobro znate sta ste sve radili i kakve su vam ruke.

  • Ljubiša

    2. januar 2022 | 11:44

    Ovi žive duže od vampira. Ne bih ja imao ništa protiv, samo kad ne bi uzumali "rezervne delove" od sirotinje, i izazivali ratove zbog toga. Svako od njih prebaci stotku kao od šale, pa nisu oni otporni na sve, nego, "menjaj neispravan deo"...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA