≫ 

Bez ordena za izraelskog istoričara zbog zaključka da u Srebrenici nije bilo genocida

Grajfu je orden za zasluge trebalo da bude dodeljen na svečanosti sredinom novembra u nemačkoj ambasadi u Tel Avivu

  • 15
Gideon Greif, Gideon Grajf Foto: Wikimedia/Asisofer

Gideon Grajf spada u cenjene istraživače holokausta i zato je trebalo da bude nagrađen nemačkim Saveznim krstom. Ali, kako se sada doznaje, predlog je povučen jer je Grajf predvodio komisiju o Srebrenici.

Nakon višenedeljne ćutnje sada je Kabinet nemačkog predsednika odgovorila onima koji su se pobunili nakon što je objavljeno da predsednik Frank-Valter Štajnmajer namerava da dodeli državni orden za zasluge izraelskom istoričaru Gideonu Grajfu.

U pismu Kancelarija predsednika objašnjava da do dodele ordena, koji se zvanično zove Savezni krst za zasluge, neće doći jer je doskorašnji ministar spoljnih poslova Hajko Mas povukao svoj predlog. Zanimljivo je da pismo predsednikovog kabineta nosi datum od 7. decembra, dakle dan pre nego što će biti imenovana nova vlada, a time se dužnosti sići i dotadašnji ministar Mas.

Predsednički kabinet je autentičnost tog pisma potvrdio i za DW uz opasku da se radi o odluci Ministarstva spoljnih poslova, a ne predsedničkog kabineta.

Odluka o povlačenju je verovatno doneta mnogo ranije kada je u javnosti izbila rasprava oko dodele ordena Gideonu Grajfu, koji je predvodio komisiju Vlade Republike Srpske. Grajf je tada u intervjuima objasnio da ne vidi ništa sporno u izveštaju te komisije o događajima 1995. u Srebrenici te u zaključku komisije da se u Srebrenici nije dogodio genocid.

Grajfu je orden za zasluge trebalo da bude dodeljen na svečanosti sredinom novembra u nemačkoj ambasadi u Tel Avivu. Grajf je trebalo da bude odlikovan za izuzetne zasluge u istraživanju holokausta i života nemačkih Jevreja koji su emigrirali u Izrael.

No do toga nije došlo zbog, kako se sada zna, povlačenja predloga ministra Masa.

Predlog za orden poslat pre istupa o Srebrenici

Izvori DW u nemačkom Ministarstvu spoljnih poslova kažu da je predlog o dodeli ordena povučen "nakon nove provere činjeničnog stanja i nakon što je postalo poznato da je profesor Grajf učestvovao u sklopu komisije o Srebrenici koja je radila po nalogu Vlade Republike Srpske.

Iza predloga i povlačenje predloga stoji, da je rečeno, stara Vlada koja od osmog decembra više nije na vlasti.

U ministarstvu za DW ističu da zaključci Grajfove komisije protivreče presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog suda pravde kao i konvenciji za sprečavanje i kažnjavanje genocida.

No u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i u dopisu predsedničkog ureda, zaključuju da odluka o povlačenju predloga za dodelu ordena ne umanjuje zasluge zbog kojih je Grajf prvobitno predložen. Kako je rečeno, Gideon Grajf je obavešten o ovoj odluci.

DW je još početkom novembra hteo sa profesorom Grajfom da razgovara o ovoj temi, ali je istoričar to ljubazno odbio obrazlažući to narušenim zdravljem.

Podsetimo, početkom 2018. Gideon Grajf je kao kustos postavio "Izložba o Jasenovcu - pravo na sećanje" u zgradi Ujedinjenih nacija u Njujorku koja je izazvala oštri protest Hrvatske zbog "falsifikovanja istorije" i "zloupotrebe u političke svrhe".

U tadašnjem razgovoru za DW Grajf je utvrdio da je u mnogim elementima "Jasenovac bio gori od Aušvica". Prilikom poslednjih negiranja da se u Srebrenici dogodio genocid, on je jednom rekao da kao "kao Jevrejin zna šta je genocid".

Video: Danas se obeležava godišnjica genocida u Srebrenici

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Map

    31. decembar 2021 | 13:48

    Normalno, Nemci na sve nacine pokusavaju da skinu sa sebe ljgu genocidnog naroda pa tako zele i podrzavaju da to pripisu Srbima

  • Ziv nam bio brate

    31. decembar 2021 | 14:15

    Nece nikada muslimanska I nato fasista propaganda proci

  • Pp

    31. decembar 2021 | 14:14

    Ono kad ti Nemci drže lekcije o moralu i humanosti....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA