Biblioteka, teretana i život sa rijaliti zvezdama: Ovo je zatvor u kom bi Maksvel mogla da služi kaznu

U ovoj ustanovi, koja je otvorena u avgustu 1940. godine, bile su neke poznate zatvorenice poput pevačice, rijaliti zvezde i spisateljice

  • 1
Ghislaine Maxwell Gislejn Maksvel Džefri Epstajn Foto: Tanjug/AP

Nekada dobrostojeća članica visokog društva i ćerka britanskog magnata, Gislejn Maksvel se sada suočava sa tim da ostatak života provede u maloj zatvorskoj ćeliji nakon što je proglašena krivom za seksualnu trgovinu.

Ona je stavljena pod nadzor u zatvoru u Bruklinu zbog straha da bi mogla da izvrši samoubistvo, pošto je vrlo verovatno da bi mogla da ostatak života provede iza rešetaka.

Stručnjaci kažu da će se ona osećati kao u "Diznilendu" ako joj bude dodeljeno da kaznu služi u saveznom zatvoru u Kontektikatu, nakon što je 17 meseci provela u zloglasnom zatvorskom centru Metropoliten u Bruklinu.

Još uvek je nejasno u kom će od 29 zatvora u kojima se nalaze federalne osuđenice ona izvržavati kaznu, koja bi mogla da bude i do 65 godina.

Njen advokatski tim će dati predlog zatvorske jedinice tokom pripreme izveštaja za izricanje kazne, a jedan stručnjak je rekao za Daily Mail da misle da bi mogla da kaznu služi u zatvoru Danburi u Kontektikatu.

Danbury Federal Correctional Institution Foto: Wikimedia/Bureau of Prisons/Agencia Federal de Prisiones

U ovoj ustanovi, koja je otvorena u avgustu 1940. godine, bile su pojedine poznate zatvorenice kao što su pevačice, rijaliti zvezde i spisateljice.

Zatvor poseduje stazu za trčanje, teren za bejzbol i travnjak sa drvećem i stazama. Ustanova ima niz programa za zatvorenike, uključujući "široku paletu hobija i zanata", kao i treninge, aerobik i slične aktivnosti. Međutim, nejasno je da li bi Maksvelova mogla da učestvuje u bilo čemu od ovoga u zavisnosti od toga koji bi nivo bezbednosti za to bio potreban.

Maksvel, koja je napunila 60 godina na Božić, proglašena je krivom po pet od šest tačaka optužnic, a sudilo joj se za trgovinu ljudima u saradnji sa milijarderom i pokojnim dečkom Džefrijem Epstajnom. Epstajn se obesio u zatvoru 2019. godine.

Datum izricanja presude još nije poznat, a ona je sinoć vraćena u ćeliju u zatvoru u Bruklinu gde trenutno boravi, a koju je svojevremeno nazvala paklom u kom je bila napadnuta i zlostavljana.

Maksvel je ćerka bogatog britanskog novinskog tajkuna, glamurozna miljenica visokog društva koja se družila sa bivšim predsednicima, milijarderima i članovima kraljevske porodice.

Trenutno boravi u teškim uslovima

Džastin Paperni, savezni zatvorski konsultant, rekao je da gde god da Maksvel završi na kraju da će se naći u znatno boljem zatvoru.

- Njen zatvorski život se neće dramatično poboljšati dok ne bude osuđena - rekao je on.

Drugi stručnjak rekao za u izjavi za Tajms da će njena nova situacija biti "kao Diznilend" u poređenju sa sadašnjom.

Paperni je rekao da je zatvor u Bruklinu bio zloglasan mnogo pre nego što je Maskvel tamo došla.

U zimu 2019. godine došlo je do nestanka struje i grejanja, što je izazvalo negodovanje među porodicama zatvorenika, ali i aktivista. Oštar izveštaj koji je pušten nakon toga, a zatvor je opisan kao nasilan, prljav, pretrpan i oronuo.

- Kada stigne u drugi zatvor, osećaće se kao da je dobila na lutriji. Moćiće da hoda do biblioteke, da šeta do staza za vežbanje, da telefonira - rekao je Paperni.

Takođe bi mogla da koristi i internet, ali to zavisi od upravnika, a možda će imati pristup televiziji i filmovima.

Paperni očekuje da će Maksvel biti poslata u zatvor niske bezbednosti, ali s obzirom na prirodu njenih seksualnih zločina, ona neće moći da krene stopama Marte Stjuart i glumice Felisti Hofman i da se odluči za kamp minimalne bezbednosti.

- Maksvel preti najmanje dve decenije zatvora. Treba joj neka ustanova sa dobrim programom, gde će se osećati sigurno. To može biti bilo gde, mesto nije toliko važno, koliko način razmišljanja - rekao je on.

On je dodao da svako ko je bio uspešan u životu ima priliku da na druge prenese znanje i da se nada da će ona to prepoznati.

- Njeni advokati su najavili d aće se žaliti na presudu, ali izgledi da će uspeti bilo šta da promene su veoma mali - kaže Paperni.

Video: Ovo je privatno ostrvo Džefrija Epstajna na kome je seksualno zlostavljao maloletnice

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA