≫ 

Grad "zaključao" 14 miliona nevakcinisanih: Ko prekrši mere, može da završi i zatvoru

Mere će ostati na snazi najranije do 15. januara, a mogu da budu produžene ukoliko broj obolelih nastavi da raste

  • 1
Filipini koronavirus Foto: Tanjug/AP

Vlasti u filipinskoj prestonici Manila zabranile su nevakcinisanim osobama da napuštaju svoje domove osim zbog kupovine namirnica, odlazak na posao, kod lekara ili zbog vežbanja. Prekršiocima će biti izrečene velike novčane kazne, zatvorska kazna ili oboje.

Odluka, kojom je pogođeno oko 14 miliona stanovnika u Manili, objavljena je 3. januara. Prema novim merama, oni koji nisu primili dve doze vakcine protiv korone moraju da ostanu kod kuće, osim u nekoliko situacija - kupovina namirnica ili odlazak kod lekara, na posao ili zbog vežbanja u blizini mesta stanovanja.

Oni koji rade u kancelariji moraće da urade kovid test svake dve nedelje o svom trošku. Takvi testovi navodno koštaju 100 dolara ili više u nekim slučajevima.

Mesta koja su sada zabranjena za nevakcinisane uključuju kafiće, restorane i tržne centre, kao i sve vrste javnog prevoza. Ljudi za koje se utvrdi da krše pravila mogu očekivati novčanu kaznu u iznosu do 1.000 dolara ili zatvorsku kaznu do šest meseci. Štaviše, prema medijskim izveštajima, prekršiocima se mogu suočiti i sa novčanom i zatvorskom kaznom.

korona virus, koronavirus, Manila, Filipini Foto: Tanjug/AP

Mere će ostati na snazi najranije do 15. januara, a mogu da budu produžene ukoliko broj obolelih nastavi da raste, prenosi RT.

Neki Filipinci su na društvenim mrežama kritikovali odluku vlasti.

Blizu 70 posto stanovnika metropole je već vakcinisano protiv kovida, ali je u ovoj oblasti prošlog meseca zabeležen ogroman porast broja slučajeva, od 24 12. decembra pa sve do 2.600 30. decembra.

Video: Počelo okupljanje navijača ispred hotela gde je zatočen Novak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA