≫ 

Najnovija studija pokazala: Većini zemalja predstoje ekstremne vrućine svake druge godine

Naučnici su pronašli najveći uticaj, u smislu učestalosti ekstremno vrućih godina, u tropskoj Africi

  • 0
Italija, tropski talas, vrućina Foto: Tanjug/AP

Gotovo svaka zemlja mogla bi do 2030. da doživi ekstremno vruće godine svake druge godine, prema novom istraživanju koje naglašava ogroman doprinos najvećih svetskih zagađivača klimatskim promenama.

Studija, koja je izradila modele, kombinovala je podatke o dosadašnjim emisijama i obećanjima pet najvećih zagađivača - Kine, SAD-a, Evropske unije, Indije i Rusije, danima pre klimatskog samita COP26 za smanjenje zagađivanja kako bi se napravila predviđanja zagrevanja po regijama do 2030. godine.

"To samo pokazuje da idemo u svet koji je mnogo topliji za sve"

Naučnici su otkrili kako se očekuje da će 92 posto od 165 proučavanih zemalja doživeti svake dve godine ekstremno visoke godišnje temperature, definisane kao izizetno topla godina koja se dogodila jednom u stotinu godina u predindustrijskoj eri.

Aleksander Nauels iz Climate Analytics, koji je koautor studije objavljene u časopisu Communications Earth and Environment, rekao je da je to samo po sebi vrlo upečatljivo.

- To samo pokazuje koliko je hitno i kako idemo u svet koji je mnogo topliji za sve - rekao je Nauels za AFP.

Vrućina toplotni talas Evropa Foto: Tanjug/AP

Kako bi utvrdili razmere doprinosa pet najvećih svetskih zagađivača, autori su pogledali kakva bi bila slika bez njihovih emisija od 1991, kada je Međuvladin panel za klimatske promene (IPCC) prvi upozorio vlade na klimatske promene, kao posledicu delovanja čoveka. Otkrili su da bi se udeo zemalja pogođenih ekstremno vrućim godinama smanjio na oko 46 posto.

Vodič istraživanja Lea Bojš, s Instituta za nauku o atmosferi i klimi na univerzitetu ETH u Cirihu, rekla je da je studija pronašla jasan otisak delovanja najvećih zagađivača na regionalnom nivou.

- Mislim da je to vrlo važno, jer obično govorimo o apstraktnim količinama emisija, ili globalnim temperaturama, za koje znamo, ali ne možemo baš osetiti. Regionalne klimatske promene mnogo su bliže onome što ćemo doživeti - doživećemo ovo zagrevanje u našoj zemlji i ovu sve veću učestalost ekstremno vrućih godina - kazala je Bojš, prenosi Hina.

Naučnici su pronašli najveći uticaj, u smislu učestalosti ekstremno vrućih godina, u tropskoj Africi.

- Budući da je ovo regija koja tradicionalno ima prilično nisku temperaturnu varijabilnost iz godine u godinu, čak je i umereno zagrevanje koje će doživeti, u poređenju s drugim regijama, zaista izbacuje iz poznatih klimatskih okvira - rekla je. No dodala je da je najveći ukupni porast temperature u severnim područjima visoke geografske širine, koja se zagrevaju brže od tropskih.

Autori su naglasili da bi se predviđanje učestalosti ekstremnih vrućina moglo promeniti ako zemlje značajno pojačaju napore za smanjenje zagađenja.

Prema sadašnjim planovima, emisije bi se povećale za 13,7 posto do 2030, prema UNFCCC telu za klimatske promene, kada se moraju smanjiti za otprilike polovinu kako bi granica zagrevanja iz Pariskog sporazuma od 1,5 stepeni bila ostvariva.

Video: Spirala smrti! Evo kako vrućina može da bude fatalna

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA