Kolumbijac prva osoba koja je eutanazirana, a nije imao terminalnu bolest: Pre smrti osećao mir

Eskobar je bio prvi koji je iskoristio julsku presudu najvišeg suda nacije koja je promenila pravila za eutanaziju, dozvoljavajući da se ona primenjuje na ljude koji trpe intenzivnu fizičku ili psihičku patnju zbog teške i neizlečive bolesti, čak i ako još nisu blizu smrti

  • 2
Víctor Escobar Kolumbija eutanazija Foto: Tanjug/AP

Prvi put posle puno godina, Viktor Eskobar prestao je da uzima većinu lekova koji su mu potrebni zbog bolesti pluća. Nije više bilo potrebe za njima. U petak uveče postao je prvi Kolumbijac koji je eutanaziran uprkos tome što nije imao terminalnu bolest.

- Osećam ogroman mir. Ne osećam strah od onoga što sledi - rekao je Eskobar ove nedelje za AP.

Dodao je kako su mu rekli da će proces u početku biti lagana sedacija, tako da će imati vremena da se pozdravi.

- Posle toga je injekcija eutanazije, koja će biti bez bolova - veoma mirna smrt. Verujem u Boga da će sve ovo biti tako - rekao je slabašnim glasom sedeći na sofi u maloj kući koju je otplaćivao penzijom od 250 dolara mesečno.

Njegov advokat Luis Giraldo rekao je u petak uveče da je proces završen i da je Eskobar umro.

- Postigli smo cilj da pacijenti poput mene, koji nisu terminalni već degenerativni, dobiju ovu bitku, bitku koja otvara vrata za druge pacijente koji dolaze posle mene i koji upravo sada žele dostojanstvenu smrt - rekao je Eskobar (60) u video poruci koju je medijima poslao Giraldo.

Procedura je održana u klinici u Kaliju.

- Neću reći zbogom, samo "vidimo se kasnije" - rekao je Eskobar.

Eskobar je bio prvi koji je iskoristio julsku presudu najvišeg suda nacije koja je promenila pravila za eutanaziju, dozvoljavajući da se ona primenjuje na ljude koji trpe intenzivnu fizičku ili psihičku patnju zbog teške i neizlečive bolesti, čak i ako još nisu blizu smrti.

Iz stana u Kaliju, gde je rođen, Eskobar je bio svestan važnosti svog slučaja, prvog u Latinskoj Americi.

Čak ni morfijum nije bio dovoljan da smiri njegov bol i rekao je da drugi lekovi gube dejstvo.

Eskobar je bio bolestan od 2008. godine, kada su ga dva moždana udara koštala pomeranja polovine tela, mada se nešto od toga vratilo. Kasnije je razvio hroničnu opstruktivnu bolest pluća, hipertenziju, dijabetes, tešku artrozu i sindrom kostohondralnog spoja - bolnu upalu gde se rebra spajaju sa grudnom košću.

Duže od dve godine borio se da mu odobre eutanaziju. Sudije su ga dvaput odbile jer se njegova bolest nije smatrala terminalnom.

U subotu je druga osoba u Kolumbiji umrla eutanazijom. U pitanju je Marta Sepulveda, koja se podvrgla proceduri u Medeljinu u ponoć, prenosi Reuters.

Sepulveda, kojoj je 2018. dijagnostikovana Lu Gerigova bolest, trebalo je da bude eutanazirana 10. oktobra prošle godine, ali je postupak obustavljen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoran

    9. januar 2022 | 13:42

    Potpisujem ZA! Znači čovek pri svesti i zdravoj pameti odlučuje o eutanaziji,mislim da je to humanije nego da ga usled nepodnošljivih bolova kljukaju narkoticima.

  • Mile

    9. januar 2022 | 13:28

    najvise je usrecio Bil GEJTSA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA