Litvanija otvorila vrata navodnog tajnog zatvora CIA: U njemu držani teroristi, biće prodat na aukciji

Litvanija nikada nije priznala da je objekat u Antavilijaju zapravo mesto "Violet" o kome se govori u izveštaju američkog Senata iz 2014. o tajnoj mreži CIA

  • 1
bivši zatvor CIA Litvanija Foto: PhotoXpress / Wenn / Profimedia

Litvanija je otvorila vrata objekta u blizini Viljnusa, koje je nekada služilo kao tajni zatvor CIA, 16 godina nakon što je Washington Post otkrio priču o navodnim tajnim američkim zatvorima.

Ministarstvo pravde Litvanije potvrdilo je da je, po naređenju suda, platilo odštetu "večitom zatvoreniku" Abu Zubajdahu, jednom od navodnih organizatora terorističkih napada 11. septembra. Sumnja se da je Zubajdah mučen u bivšem jahačkom klubu.

Ministarstvo je potvrdilo da je prebacilo 100.000 evra na saudijski račun njegovog brata i 30.000 evra njegovom holandskom advokatu.

Palestinac koji je rođen u Saudijskoj Arabiji i držan u zatvoru Gvantanamo, dobio je slučaj pred Evropskim sudom za ljudska prava (ECHR) 2018. godine.

Sud je presudio da je Zubajdah držan u pritvoru i mučen u tajnom zatvoru CIA u Litvaniji. Takođe je naloženo litvanskim vlastima da istraže vremensku liniju njegovog prisustva u Vilnjusu.

Litvanija nikada nije priznala da je objekat u Antavilijaju zapravo mesto "Violet" o kome se govori u izveštaju američkog Senata iz 2014. o tajnoj mreži CIA.

U izveštaju se tvrdi da ga je CIA koristila kao "centar za podršku obaveštajnoj službi" na nekih 20 kilometara od Belorusije i da je sud u Strazburu svoju odluku zasnovao na posrednim dokazima.

Evropski sud za ljudska prava razmatra drugi slučaj u vezi sa ovim mestom koji je pokrenuo saudijski državljanin Mustafa al-Havsavi.

Pod pritiskom novoizabrane predsednice Dalije Gribauskajte, litvanski parlament je 2009. sproveo istragu i zaključio da je ova lokacija jedna od dve povezane sa CIA.

U izveštaju se navodi da ima odgovarajuće prostorije za zatvor i da Litvanija ne može da kontroliše šta se unutra dešava.

bivši zatvor CIA Litvanija Foto: PhotoXpress / Wenn / Profimedia

Međutim, nije utvrđeno prisustvo nijednog zatvorenika uprkos brojnim letovima povezanih sa CIA-om na kojima je izostavljena granična kontrola.

Lokalitet od 968 kvadratnih metara ima sva blindirana vrata i deo opreme proizvedene u SAD.

Ove nedelje ga je napustio Resor državne bezbednosti, koji je preuzeo 2007. godine i osnovao centar za obuku kroz koji su prošli svi njeni zaposleni.

Kompleks se sada sprema za prodaju na aukciji, prenosi Euronews.

Lokalna porodica izgradila je jahački klub i kafić u zelenom stambenom predgrađu 1992. i rekonstruisala ga 2001. godine.

bivši zatvor CIA Litvanija Foto: PhotoXpress / Wenn / Profimedia

U svojoj ekskluzivi iz 2009. godine, ABC News je izvestio da je u martu 2004, neposredno pre pristupanja Litvanije NATO-u, lokaciju kupila sada nepostojeća CIA kompanija "Elite LLC", registrovana u Delaveru i Panami.

Američki medij tvrdi da je zatvor otvoren u septembru 2004, nakon sličnih lokacija u Poljskoj i Rumuniji.

Do osam zatvorenika je držano u montažnim kapsulama godinu dana pre nego što je lokacija zatvorena 2005.

Video: U Vašingtonu održana bitka grudvama: Učestvovale stotine ljudi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    11. januar 2022 | 23:56

    Saka jada od dva i nesto miliona stanovnika je dozvlila da velika sila drzi zatvor u njenoj zemlji. Tim cinom su napravili zatvor za taj svoj mali narod. BEDNICI!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA