≫ 

Vakcinacija, redovno testiranje ili nešto treće: Kako se države bore sa širenjem korone u školama?

I dok se učenici polako vraćaju u školske klupe, naučnici se pitaju zašto vlasti zemalja na kašičicu uvode mere u školama koje bi mogle da zaštite decu i da li je otvaranje škola u ovom trenutku neophodno?

  • 1
Deca u osnovnoj školi nose maske na času, škola, maska

Foto: Shutterstock

Dok su slučajevi korona virusa počeli naglo da rastu krajem prošle godine širom sveta, vlasti pojedinih zemalja našle su se u problemu kako organizovati nastavu i zaštititi učenike u školama nakon raspusta.

Direktor jedne škole u Birmingemu rešio je da tokom praznika ne sedi skrštenih ruku. Rešio je da poruči prečišćivače vazduha za svoju školu koju pohađaju deca uzrasta od tri do 11 godina.

- Poručio sam najbolje koje sam mogao za novac koji sam imao na raspolaganju. Nadam se da će ovo dati rezultate, ja nisam stručnjak. Nikakve smernice nije izdalo resorno Ministarstvo. Morao sam sve da uradim sam - kaže on.

Milioni britanskih učenika vratili su se u školske klupe nakon novogodišnjih i božićnih praznika u trenutku rekordnog porasta novozaraženih i hospitalizovanih. Mnoge profesore i roditelje ova situacija je podsetila na isti period prošle godine kada je zemljom divljao alfa soj korona virusa, međutim za razliku od tog perioda kada je cela zemlja poslata u karantin, premijer Džonson je ovoga puta rešio da ne zatvara škole jer učenje na daljinu ozbiljno utiče na mentalno zdravlje đaka.

ali, vodeći sindikati prosvetnih radnika saglasni su da vlada nije učinila dovoljno kako bi škole bile bezbedne, zahtevaju finansijsku podršku oko nabavke prečišćivača vazduha, testiranje na korona virus na licu mesta. Ministarstvo je najavilo obavezno testiranje učenika dva puta nedeljno i obavezno nošenje maski za učenike srednjih škola, ali ne i za osnovce.

Osnovna škola, učionica, učenici, kovid 19, korona virus, maske

Foto: Shutterstock

Obećali su da će nabaviti 7.000 prečišćivača vazduha za prostorije koje nije moguće provetriti. Da bi popunili kadrovske praznine, ministar je predložio kombinovanje časova i pozvao je penzionisane nastavnike koji su zainteresovani da se ponovo vrate u učionice i predaju.

- Ovo je užasno. Stalno govore da je obrazovanje prioritet, ali je svima jasno da nije tako. Prošle srede najviše mojih nastavnika bilo je bolesno ili u izolaciji, plašim se da će ih biti mnogo više - kaže direktor.

Rekordan broj dece u bolnicama u SAD

 

Ništa bolja situacija nije ni u SAD, pogotovo nakon širenja omikron soja korona virusa.

Rekordan broj dece nalazi se na bolničkom lečenju, iako je Bajdenova administracija rekla da su škole i više nego opremljene kako bi bez problema mogle da ostanu otvorene. Uprkos tome državne škole u Čikagu, primorane su da se zatvore na nedelju dana, zbog kritika da su nebezbedne po zdravlje učenika, piše CNN.

Ikao je manja verovatnoća da će deca razviti teži oblik korona virusa od odraslih, oni i dalje mogu da se razbole, pa čak i preminu ili razviju teške komplikacije poput multisistemskog inflamatornog sindroma i sindroma dugotrajnog koorna virusa. Istraživanja su pokazala da jedno od sedmoro dece i mladih može da oseća simptome virusa i 15 nedelja nakon preležanog virusa, a čak 117.000 dece u Velikoj Britaniji ima sindrom dugotrajnog kovida.

- Priče da je omikron samo blagi virus nije tačna. Upravo smo uradili jako težak posao vakcinacije dece širom SAD. Dakle, iako se mnogo priča o omikron varijanti, kada se saberu svi faktori, mi sdaa imamo zaista tešku situaciju u zemlji, posebno kada su u pitanju deca - rekao je Piter Hotez, koordinator za razvoj vakcinacije u dečjoj bolnici u Teksasu.

Vakcinacija dece u Americi

Foto: Tanjug/AP

Oko 17 odsto dece u SAD uzrasta od pet do 11 godina je potpuno vakcinisano, a najviše dece koja su sada na bolničkom lečenju nije vakcinisana.

Dve godine nakon pandemije stručnjaci za javno zdravlje su dali jasne smernice koje mere omogućavaju bezbedan boravak u učionicama. Te mere podrazumevaju nošenje maski, vakcinisanje učenika, redovno testiranje, praćenje kontakata, izolacija i redovne ventilacije prostora.

Regionalni direktor SZO Hans Kluge rekao je da bi nošenje maski i dobra ventilacija u kombinaciji sa redovnim testiranjem trebalo da budu standard koji treba da poštuju sve škole bez obzira na državu i da vlasti treba da porade na vakcinaciji dece.

Kakva je situacija u EU?

 

Mnoge zemlje u EU počele su sa vakcinacijom dece uzrasta od pet do 11 godina još sredinom decembra prošle godine, ali je većina njih tek nedavno počela sa vakcinacijom dece koja su zdravstveno osetljiva. Ovo je uznemirilo roditelje, posebno nakon što su počele da kruže priče da su roditelji odlazili u druge države kako bi vakcinisali svoju decu.

Kristina Pejdž, direktorka Odeljenja za klinička istraživanja sa Univerziteta u Londonu rekla je da je odluka o odlaganju vakcinacije dece bila greška jer će biti dodatni rizik i za roditelje i za školsko osoblje. Prema poslednjim podacima jedno od desetoro dece uzrasta od dve do 11 godina ima korona virus u Engleskoj, dok je kod odraslih taj broj jedan prema 15, pokazuju zvanični podaci.

- Videćemo porast broja zaraženih kod dece i to će biti veliko opterećenje. Verovatno će se zaraziti i nastavnici, a zatim i njihovi roditelji. Ovo će dovesti do dugotrajnog visokog nivoa infekcije - rekao je epidemiolog Pagel.

On je član nezavisnog tela koje nije povezano sa vladom, rekao je da britanska vlada nije iskoristila na pravi način ublažavanje mera koje su uspešno primenjivane u drugim emstima, a to su ventilacija i nošenje maski.

Pagel je u tekstu za British Medical Journal rekao da su zemlje poput Norveške i Japana, koje su držale škole otvorenim ali uz poštovanje preventivnih mera poput razmaka klupa, rada u otvorenim prostorima, izbegavanja gužve i dezinfekcije ruku, veoma uspešno izašle na kraj sa korona virusom.

Deca, škola, maske, koronavirus

Foto: Tanjug/AP

On se takođe osvrnuo i na SAD, Francusku, Španiju, Italiju i Nemačku u kojima je porastao broj zaraženih kada su preventivne mere popuštene.

Nedavna studija sprovedena u Nemačkoj pokazala je da bi obavezno nošenje maski u školama moglo da spreči širenje pandemije. Studije koja si objavili američki centri za kontrolu i prevenciju bolesti takođe su pokazali da maske imaju veliki udeo u ograničavanju širenja infekcije u obrazovnim ustanovama.

Ali, čak i u zemljama poput Francuske, u kojima je nošenje maski u školima obavezno, postoji bojazan da će se zbog omikron soja zaraza proširiti u školama. Istraživanje sprovedeno u toj zemlji pokazalo je da su redovno testiranje i vakcinacija najefikasniji načini za sprečavanje širenja virusa.

Viktorija Koliza, epidemiolog iz Pariza rekla je da će omikron soj i opasnost od pojave novih varijanti otežati situaciju u školama u narednih nekoliko meseci. Zbog toga ona i njene kolege insistiraju na redovnom testiranju i vakcinaciji dece koja je u Fransuskoj počela prošlog meseca.

- Mislim da je najveći problem bio dominantan narativ koji postoji u društvu da se virus ne širi u školama, što naravno nije tačno - rekla je ona.

I dok se učenici polako vraćaju u školske klupe, naučnici se pitaju zašto vlasti zemalja na kašičicu uvode mere u školama koje bi mogle da zaštite decu, ako je otvaranje škola u ovom trenutku neophodno?

- Poprilično je teško kada se pogleda broj dece na nedeljnom nivou koja su zaražena ili hospitalizovana. Činjenica da se škole otvaraju iako je u mnogim zemljama dominantan soj koji je visoko zarazan bez strogih mera i sa visokim procentom nevakcinisanih - pita se klinički epidemiolog sa Univerziteta u Londonu.

On je dodao da ne razume dominantnu retoriku koja zahteva da se škole otvore po svaku cenu i da se diskusija o tome koji je najbezbedniji način da škole budu otvorene ne održava.

- Ne znam da li su roditelji svesni rizika sa kojim se njihova deca suočavaju svakoga dana. Postoje zemlje koje su u zaštiti dece uradile mnogo više od nas - kaže on ističući primere azijskih država i zemalja u zapadnoj Evropi.

Strategija sporovedena u jugoistočnoj i istočnoj Aziji, a koja podrazumeva nošenje maski, dobra ventilacija, testiranje kontakata i izolacije pokazala se kao veoma uspešna. Neke od zemalja koje su strogo primenjivale ove mere su Japan, Singapur, Južna Koreja i Tajvan.

Ono što naučnici ističu kao pohvalno u Nemačkoj, SAD- u i još nekim evropskim zemljama jeste ulaganje novca u poboljšanje ventilacije, međutim čini se da će ove zemlje morati da budu odlučnije i rigoroznije po pitanju mera koje će omogućiti bolju zaštitu učenika posebno nakon pojave omikron soja.

Video: Gojković: U utorak dodatne konsultacija o početku nastave u školama centralne Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    16. januar 2022 | 07:53

    Nešto treće. Hapšenje svetske „elite“ bi okončalo plandemiju za čas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA