SAD upozorava: Rusija bi mogla da napadne Ukrajinu nakon neuspeha u pregovorima

Ovo upozorenje usledilo je nakon što su veb sajtovi ukrajinske vlade ugašeni nakon masovnog sajber napada. Tom prilikom ugašeno je sedam sajtova ministarstava, kao i sajtovi trezora, Hitne pomoći i nekoliko državnih službi

  • 11
Džon Kirbi Foto: Tanjug/AP

Američki zvaničnici upozorili su da Rusija ulaže napore kako bi stvorila izgovor za upad svojih trupa na teritoriju Ukrajine

- Zabrinuti smo što se ruska vlada priprema za invaziju na Ukrajinu koja bi mogla da dovede do većeg kršenja ljudskih prava i ratnih zločina ukoliko diplomatija ne ispuni svoj zadatak - rekla je portparolka Bele kuće Džen Psaki na brifingu.

Ovo upozorenje usledilo je nakon što su veb sajtovi ukrajinske vlade ugašeni nakon masovnog sajber napada. Tom prilikom ugašeno je sedam sajtova ministarstava, kao i sajtovi trezora, Hitne pomoći i nekoliko državnih službi.

Porukom na ovim sajtovima Ukrajinci su upozoreni da "očekuju najgore".

Portparol ukrajinskog Ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko rekao je da je istraga u toku, ali da su bezbednosne službe dobile preliminarne rezultate koji sugerišu da iza napada stoje hakeri koji su povezani sa ruskim tajnim službama, prenosi Euro news.

Američki i zapadni zvaničnici nedeljama su zabrinuti zbog moguće invazije Rusije na Ukrajinu, pošto su vlasti nekoliko desetina ruskih snaga grupisali u blizini granice sa susednom zemljom.

Portparol Pentagona Džon Kirbi upozorio bi da bi Rusija vrlo lako mogla da manipuliše podacima i stvori sliku kako Ukrajina priprema napad na njih.

- Sigurno ste ovakav pristup videli 2014. godine kada su ilegalno anektirali Krim. Ruska vojska planira da započne ove aktivnosti za nekoliko nedelja pre vojne invazije koja bi mogla da počne krajem januara ili početkom februara - rekao je Kirbi.

Upozorenje Sad stiglo je nakon pregovora između Rusije i SAD koji su vođeni kako bi se sprečila eskalacija krize.

Rusi su tokom pregovora zahtevali da se NATO ne širi na Ukrajinu i druge Sovjetske republike, ali su SAd takav zahtev ocenile kao neuobičajen.

SAD su saopštile da su spremne da razgovaraju sa Moskvom o budućem mogućem raspoređivanju ofanzivnih projektila u Ukrajini i ograničavanju vojnih vežbi NATO-a u istočnoj Evropi.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vladimir Dj

    15. januar 2022 | 21:24

    Ne, nego ce da ceka da im rakete sa nuklearnim glavama postavite na 5 minuta od Moskve!

  • Realista

    15. januar 2022 | 21:51

    Neće Rusija orva napasti i to oni znaju, sad će iscenirati i isprovocirati Rusiju da napadne. I ovo u Kazahstanu je sigurno vaše maslo.

  • Gekke Joopi

    15. januar 2022 | 22:00

    Ovi stvarno navalili da Rusija napadne Ukrajinu, ali su zaboravili da Rusi nisu maloumna djubrad i sljam kao oni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA