≫ 

Uhapšeni hakeri koji su upali u podatke banaka i IT kompanija: Zaplenjena i velika količina novca

Kako bi sprovodili ove ilegalne aktivnosti, grupa je razvojem zloglasnog softvera krala sredstva sa bankovnih računa stranih državljana

  • 1
Moskva, rusija, policija Foto: Profimedia

Federalna služba bezbednosti Ruske Federacije u saradnji sa istražnim odeljenjem Ministarstva unutrašnjih poslova je u Moskvi, Sankt Petersburgu, Lenjingradu i Lipeckoj oblasti, uhapsila više osoba koje su povezane sa kriminalnom organizacijom. 

Ova akcija sprovedena je nakon apela američkih vlasti koje su prijavile vođu ove grupe da je zloćudni softver ubacivao u strane visokotehnološke kompanije šifrujući njihove podatke, a zatim iznuđivao novac za dešifrovanje istih.

Kako bi sprovodili ove ilegalne aktivnosti, grupa je razvojem ovog zloglasnog softvera krala sredstva sa bankovnih računa stranih državljana.

Sud je identifikovao trojicu muškaraca kao Mihaila Golovačuka, Ruslana Hansvjarova i Dmitrija Korotajeva.

Policija je tokom akcije hapšenja zaplenila 426 miliona rubalja (oko 4,8 miliona evra) uključujući i kripto valute, 600.000 američkih dolara, 500.000 evra, kompjutersku opremu i 20 luksuznih automobila koji su kupljeni ilegalno stečenim novcem.

O ovoj akciji hapšenja obavešteni su predstavnici nadležnih organa SAD-a u Rusiji.

Amerika je u novembru saopštila da nudi nagradu od do 10 miliona dolara za informacije koje bi dovele do identifikacije ili lokacije bilo koga ko ima ključnu poziciju u grupi REvil.

Video: Srpski hakeri upali na sajt Kadrija Veseljija

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA