≫ 

Novi problem za Tongu, pepeo zagadio vodu: Nema masovnih žrtava subotnje erupcije i cunamija

Međunarodna komunikacija je ozbiljno otežana usled oštećenja podmorskog kabla, čije bi popravke mogle potrajati više od nedelju dana

  • 0
Tonga  erupcija vulkana Erupcija vulkana na Santoriniju bila je 15 puta jača od erupcije Hunga Tonge (na slici)... Foto: Profimedia/EyePress via AFP

Australija i Novi Zeland poslali su danas avione za nadzor kako bi procenili štetu na Tongi, nakon erupcije vulkana koji je izazvao cunami i prekrio pepelom to pacifičko ostrvo.

Australijski ministar za Pacifik Zed Seselja je izjavio da prvi izveštaji sugerišu da nema masovnih žrtava subotnje erupcije i cunamija, ali da je australijska policija posetila plaže i prijavila značajnu štetu, prenosi agencija Rojters.

- Znamo da postoji značajna šteta u odmaralištima - rekao je on u intervjuu za jednu australijsku radio stanicu, dodajući da je aerodrom u Tongi izgleda u relativno dobrom stanju.

On je dodao i da je prijavljen nestanak jedne Britanke.

Tonga  erupcija vulkana Foto: Tanjug/AP

Zamenik šefa misije Tonge u Australiji Kertis Tuialangingi je izjavio da će se avioni za nadzor vratiti u ponedeljak uveče, dodajući da je Tonga zabrinuta da bi, usled isporuka paketa pomoći, moglo doći do širenja kovida-19 na tom ostrvu koje nema nijedan slučaj ovog virusa.

- Bilo kakva pomoć dostavljena Tongi bi morala da se stavi u karantin i verovatno stranom osoblju neće biti dozvoljeno da se iskrcaju iz aviona - izjavio je on.

Erupcija vulkana Hunga-Tonga-Hunga-Hapai izazvala je cunami na obalama Tonge i prekinula telefonske i internetske linije za celo ostrvo.

Međunarodna komunikacija je ozbiljno otežana usled oštećenja podmorskog kabla, čije bi popravke mogle potrajati više od nedelju dana.

Međutim, pepeo od vulkanske erupcije predstavlja veliki zdravstveni problem, jer zagađuje vodu za piće.

- Većina ljudi nije svesna da je pepeo toksičan i loš za disanje i da moraju da nose masku - rekao je Tuialangingi.

Video: Snimci drame na Belom ostrvu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA