Navaljni je pre godinu dana uhapšen u Moskvi: Kaže da ne žali što se vratio u Rusiju

Istražitelji su prošle godine pokrenuli novu istragu o ekstremizmu protiv Navaljnog koja bi mogla dovesti do toga da opozicioni lider provede još do 10 godina u zatvoru

  • 1
Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Najistaknutiji kritičar Kremlja Aleksej Navaljni rekao je u ponedeljak da ne žali što se vratio u Rusiju pre godinu dana, uprkos zatvoru i istorijskom obračunu sa opozicijom.

Navaljni je 17. januara prošle godine uhapšen na aerodromu u Moskvi nakon povratka u Rusiju iz Nemačke.

- Ne žalim ni na sekund. Pošto sam odležao svoju prvu godinu zatvora, želim da kažem tačno šta sam vikao okupljenima ispred suda kada me je konvoj doveo do policijskog kombija: ne bojte se ničega - napisao je Navaljni u objavi na Instagramu iz kaznene kolonije van Moskve.

- Ovo je naša zemlja i nemamo nijednu drugu - dodao je Navaljni, prenosi AFP.

Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Trovanje Navaljnog u avgustu 2020. nervnim agensom novičok sovjetskog dizajna i njegovo kasnije hapšenje izazvalo je široku osudu u inostranstvu, kao i sankcije zapadnih zemalja.

Moskva je odbila da otvori istragu o atentatu, tvrdeći da nema dovoljno dokaza za pokretanje istrage i okrivljujući Berlin što nije sarađivao.

Nakon povratka u Rusiju, Navaljni je osuđen na više od dve godine zatvora po starim optužbama za prevaru, za koje kaže da su politički motivisane.

Uoči godišnjice njegovog hapšenja, Rusija je prošle nedelje dodala dvojicu najbližih saradnika opozicionog lidera na listu "terorista i ekstremista".

Ivan Ždanov (33) predvodio je Navaljnijevu Fondaciju za borbu protiv korupcije, koja je proizvela veoma popularne video-istrage u kojima se vlasti optužuju za sistemsko podmetanje, dok je 41-godišnji Leonid Volkov bio na čelu mreže regionalnih kancelarija Navaljnog.

Ruski sudovi su zabranili i zatvorili obe organizacije, dok osoblje strahuje od krivičnog gonjenja.

Aleksej Navaljni Foto: Tanjug/AP

Prošlog meseca, istražitelji su ispitali nekoliko bivših regionalnih koordinatora Navaljnog, uključujući Kseniju Fadejevu, koja je takođe lokalni poslanik u sibirskom gradu Tomsku.

Saveznici kažu da joj preti do 12 godina zatvora zbog rada sa ekstremističkom organizacijom.

Istražitelji su prošle godine pokrenuli novu istragu o ekstremizmu protiv Navaljnog koja bi mogla dovesti do toga da opozicioni lider provede još do 10 godina u zatvoru.

Evropski parlament je prošle godine dodelio Navaljnom nagradu Saharov za slobodu misli.

Sud je u ponedeljak odbio jednu žalbu koju je Navaljni podneo protiv vlasti zbog njegovog lečenja u zatvorskoj koloniji i odložio drugu.

Navaljni se u sudnici pojavio putem video linka, sedeo je iza rešetaka u zatvorskoj uniformi.

Video: Navaljni priveden na aerodormu Šeremetjevo u Moskvi

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • navaljni srpski brat

    17. januar 2022 | 14:36

    Da za nas bratski ruski narod ne komunistickoj sekti.Izdrzi brate🙏🇷🇸🇷🇺

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA