≫ 

Neobično visoki talasi na Pacifiku doveli do izlivanja nafte, izolovana ostrva Tonge traže pomoć

Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale

  • 0
Kalifornija, pretnja od Cunamija nakon erupcije vulkana u Tongi Foto: Tanjug/AP

Neobično visoki talasi na Pacifiku koji se pripisuju erupciji podvodnog vulkana nedaleko od ostrva Tonga izazvali su izlivanje nafte duž obala Perua, ali vlasti u Limi su saopštile da je akcident stavljen pod kontrolu u roku od nekoliko sati, kao i da je u toku akcija čišćenja u ugoženom području.

Peruanski institut za civilnu odbranu je u jučerašnjem saopštenju za javnost potvrdio da su u nedelju, dok je vršen utovar nafte na tanker iz rafinerije La Pampilja na obali Pacifika, snažni talasi pomerili brod i izazvali izlivanje goriva, preneo je Rojters.

Vlasti u Peruu nisu saopštile koliko je galona prosuto, već su samo obavestile javnost da su lokalne i savezne vlasti angažovane na čišćenju ugroženog dela obale.

Rafinerija La Pampilja, u provinciji Kaljao u blizini Lime, glavnog grada Perua, pripada španskoj naftnoj kompaniji Repsol i smatra se glavnim pogonom za preradu nafte u toj latinoameričkoj zemlji.

Po naređenju lokalnih vlasti od nedelje su plaže u ugroženom području zatvorene za javnost.

Subotnja erupcija podmorskog vulkana kod ostrva Tonga izazvala je talase koji su se širili Pacifikom, zbog čega su se u Peruu udavile dve osobe, a bilo je i izveštaja o manjim materijalnim štetama pričinjenim na teritorijama od Novog Zelanda do Santa Kruza u Kaliforniji.

Tonga: Dvoje poginulih

Mala ostrva u arhipelagu Tonge su pretrpela veliku štetu od masovne erupcije vulkana i cunamija, saopštile su danas Ujedinjene nacije, dodajući da prekid komunikacije i ogromne količine pepela ometaju napore spasavanja.

Policija Tonge je obavestila Visoku komisiju Novog Zelanda da je potvrđeno dvoje poginulih, ali da konačan broj stradalih još nije poznat budući da su komunikacije u toj pacifičkoj ostrvskoj državi u prekidu, prenosi agencija Rojters.

UN su saopštile da je poziv za pomoć detektovan u izolovanoj grupi ostrva Haapai, i da postoji posebna zabrinutost za ostrva Fonoi i Mango.

Prema podacima vlade Tonga, na ostrvu Mango živi 36 ljudi, dok Fonoi ima 69 stanovnika.

Mornarica Tonge je prijavila veliku štetu na ostrvima Haapai koja su se našla na udaru talasa visine od pet do deset metara, saopštila je Kancelarija za koordinaciju humanitarnih poslova (OC HA) Ujedinjenih nacija.

Snimci koje su napravile novozelandske odbrambene snage i koji su kružili društvenim mrežama u Tongi pokazali su “katastrofalnu štetu” na udaljenom ostrvu Atata.

Ostrva Fonoifua, Niniva, Nomuka i Mango imaju oštećenja u rasponu od velikih do katastrofalnih, pri čemu je jedno citavo selo uništeno na Mangu.

Tonga je kraljevina od 176 ostrva, od kojih je 36 naseljeno, sa populacijom od 104.494 ljudi.

Vulkan Hunga Tonga-Hunga Haapai, koji je eruptirao u subotu, nalazi na seizmički aktivnom Pacifičkom vatrenom prstenu i na oko 65 km severno od glavnog grada Tonge.

Erupcija je poslala talase cunamija preko Tihog okeana i čula se čak i na Novom Zelandu, na udaljenosti od oko 2.300 km.

Video: Od ovog prizora sigurno će vam se zalediti krv u žilama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA