Majka četvoro dece i borac protiv abortusa: Ko je žena koja je izabrana za predsednicu Evropskog parlamenta

Metsola je treća žena koja će predsedavati EP posle Francuskinja Simon Veil i Nikol Fonten

  • 3

Poslanica Evropskog parlamenta Roberta Metsola, poreklom iz Malte, izabrana je za naslednicu predsednika Davida Sasolija koji je preminuo 11. januara ove godine. 

Metsola je član Evropske narodne partije u okviru EP i ona je pored Sire Rego iz Španije, Kosme Zlatovskog iz Poljske i Šveđanke Alise Bah Kunke bila glavni favorit za ovu funkciju.

Svako od ovih kandidata danas je u Strazburu pred poslanicima izneo svoj plan i program, a upravo su Robertu od početka mnogi videli kao glavnu naslednicu Sasolija.

Ona je poslanica u EP od 2013. godine, a na mestu potpredsednice nalazi se od 2020. godine. Roberta je postala zanimljiva medijima nakon što je nekoliko nedelja pre smrti Sasolija preuzela funkciju predsednice, nakon što se on povukao iz zdravstvenih razloga.

Ova majka četvoro dece, često je na meti kritika svojih kolega posebno zbog stavova protiv abortusa, koji je inače široko rasprostarnjen u Malti, poslednjoj članici EU u kojoj je ovaj zahvat još uvek ilegalan.

Svesna rizika koji ovaj njen stav izaziva u javnosti, ona je uveravala svoje kolege u EP, da će ukoliko bude izabrana, njena dužnost biti da zastupa stav parlamenta, uključujući i pitanja koja se tiču seksualnih i reproduktivnih sloboda.

Roberta Metsola Roberta je od 2013. godine poslanica EP Foto: Tanjug/AP

Slaganje i neslaganje

Tradicionalno, izbori koji se održavaju u sred mandata EP uvek su se vodili između levice i desnice. U početku se očekivalo da će Roberta imati koristi od koalicije Evropske Narodne partije, Socijaldemokrata i Obnove Evrope koji su se još 2019. godine dogovorili da podrže kandidaturu pokojnog Sasolija, piše Euro news.

Ali s obzirom na nedavne izborne uspehe, posebno u Nemačkoj, Socijaldemokrate su dovele u pitanje podršku ovom savezu, a predsednica ove partije Iraže Garsija izjavila je da želi da podrži kandidata koji je u skladu sa njenim vrednostima.

Ove tri grupe su juče konačno postigle sporazum koji podrazumeva nekoliko prioriteta poput borbe protiv nasilja nad ženama, rodnu ravnopravnost, reformu oporezivanja i sprovođenje direktive o minimalcu.

Evropski parlament u Strazburu Evropski parlament u Strazburu Foto: Tanjug/AP

Prema sporazumu Socijaldemokrate dobijaju pet potpredsedničkih mesta u EP i nekoliko predsednika odbora.

Krajnja desnica na čelu sa strankom Identitet i demokratija koja uključuje francuski deo Obnove Evrope i italijansku ligu, odlučila je da podrži Kosmu Zlatovskog koji je član Evropskih konzervativaca i reformista. On je ujedno Robertin najveći protivnik tokom izbora predsednika.

Četiri kruga glasanja

Metsola je treća žena koja će predsedavati EP posle Francuskinja Simon Veil i Nikol Fonten.

Poslanici su glasali onlajn zbog cele situacije sa pandemijom korona virusa.

Osim predsednika EP, na sednici će biti izabrano i najmanje 14 potpredsednika, na period od dve i po godine. Pozicije šefova parlamentarnih odbora i evropskih delegacija će takođe biti obnovljene, što će prema rečima stručnjaka, sigurno izazvati žestoke pregovore između političkih partija.

Prema važećem poslovniku Parlamenta, predsednik ima nekoliko ovlašćenja uključujući odlučivanje o amandmanima koji se podnose poslanicima na glasanje, on vodi debate u Parlamentu i predstavlja ovu instituciju na evropskim samitima 27 država članica.

Video: EP usvojio izveštaj o Srbiji: Ključne stvari su normalizacija odnosa i poštovanje prava

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA