Pronašli Anđelino telo, vlasti Tonge prijavile još dve žrtve posle erupcije i cunamija

Među stradalima i jedna britanska državljanka

  • 0
Ostrvo Tonga erupcija vulkana pepeo Foto: Tanjug/AP

Vlada Tonge potvrdila je danas tri smrtna slučaja u svom prvom zvaničnom izveštaju od subotnje vulkanske erupcije i cunamija, dodajući i da je počela evakuacija sa okolnih ostrva, uključujući jednog čitavog sela na ostrvu Mango.

U saopštenju je kabinet premijera potvrdio smrt 65-godišnje žene na ostrvu Mango i 49-godišnjeg muškarca na ostrvu Nomuka, kao i smrt britanske državljanke Anđele Glover, prenosi agencija Rojters.

Prijavljen je i broj povređenih osoba.

U saopštenju se navodi da je reč o "katastrofi bez presedana", i da napore u pružanju pomoći ometa pepeo koji pada iz vulkana.

Volonteri su danas čistili pistu glavnog aerodroma kako bi omogućili da avioni dovoze preko potrebnu vodu za piće i zalihe hrane.

Vlada je u saopštenju navela da je internet isključen, ali da su neke lokalne telefonske usluge dostupne i da je u toku rad na obnavljanju pune komunikacije.

Letovi su privremeno obustavljeni, a rute pomorskog saobraćaja su u prekidu.

Na ostrvima iz ostrvske grupacije Hapai je raspoređena mornarica Tonge zajedno sa zdravstvenim timovima koji snabdevaju građane vodom, hranom i šatorima.

Tokom današnjeg dana je upućeno daleko više pomoći zbog ozbiljnog oštećenja uočenog na ostrvima Mango, Fonoifua i Nomuka, navodi se u saopštenju.

Sve kuće su uništene na ostrvu Mango, samo dve kuće su ostale čitave na Fonoifuiju, a ostrvo Nomuka je pretrpelo veliku štetu.

Počele su evakuacije na ostrvu Atata, kao i na ostrvima Mango i Fonoifua, navodi se u saopštenju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA