Ministar obrazovanja najavio stroge kovid mere za škole dok je bio na Ibici, traži se njegova ostavka

Stroga pravila testiranja i izolacije ministar je otkrio u intervjuu za Le Parisien 2. januara, samo nekoliko sati pre početka školske godine nakon praznika

  • 0
Jean-Michel Blanquer Foto: Profimedia/AFP/Alain JOCARD

Francuski ministar obrazovanja Žan Mišel Blanke suočava se sa pozivima da podnese ostavku nakon što je otkriveno da je najavio strogi protokol testiranja na kovid za škole malo pre početka školske godine u januaru dok je bio na odmoru na Ibici.

Dok su se francuski nastavnici i roditelji borili da pripreme dečiji povratak u škole usred petog talasa korona virusa u zemlji, Žan Mišel Blanke je odleteo na špansko ostrvo poznato po prelepim plažama i zabavama na četvorodnevni odmor na početku godine, preneo je istraživački sajt Mediapart.

Otkriće da je Blanke bio na odmoru na Ibici u jednom od najtežih trenutaka za škole i roditelje izazvalo je katastrofu u odnosima s javnošću za vladu.

Blanke je nekada bio viđen kao blizak saveznik predsednika Emanuela Makrona, ali je ovog meseca dobio sve veće kritike zbog mnogih promena kovid protokola dok su se škole borile da uvedu pravila testiranja u poslednjem trenutku, upravljaju zatvaranjem razreda i pronađu zamene za odsutne nastavnike.

Unije nastavnika i roditelja pozvale su na drugi nacionalni štrajk u četvrtak nakon što je desetine hiljada prosvetnih radnika protestovalo prošle nedelje.

Francuska protest nasvanika Foto: Tanjug/AP

Stroga pravila testiranja i izolacije ministar je otkrio u intervjuu za Le Parisien 2. januara, samo nekoliko sati pre početka školske godine nakon praznika.

Mediapart je otkrio da je intervju vođen video snimkom dok je Blanke bio na odmoru na Ibici, sa kojeg se vratio u nedelju 2. januara popodne na vreme za početak novog mandata sledećeg dana. Le Parisien je rekao da njegovi novinari nisu znali lokaciju ministra.

Blanke nije prekršio nijedno pravilo - ne postoji mere koje sprečavaju putovanje u Španiju, a od ministara je traženo da ostanu u Evropi, na dva sata od Pariza.

Međutim, to je dovelo do narušavanja imidža vlade jer je u toku politička kampanja za prolećne predsedničke izbore.

Nova pravila koja je ministar saopštio sa Ibice primorala su hiljade odeljenja da se zatvore i ostavila učenike da čekaju u dugim redovima sa roditeljima ispred apoteka i laboratorija na testove.

Škole su osudile nedostatak zamenskih nastavnika koji bi zamenili osoblje zaraženo kovidom, kao i nedostatak maski i druge opreme za ličnu zaštitu.

Kritičari su pozvali Makrona da otpusti ministra Blankea.

- Umesto da pripremi povratak na časove sa nastavnicima i roditeljima, ministar je izveo PR puč sa nogama u pesku. Ovaj stepen prezira i neodgovornosti je neprihvatljiv - naveo je na Tviteru predsednički kandidat Zelenih Janik Džadot.

Nakon prošlonedeljnog štrajka, Blanke je obećao da će obezbediti pet miliona visokokvalitetnih FFP2 maski za školsko osoblje i da će angažovati hiljade nastavnika i drugog osoblja da zamene one koji su primorani da se izoluju nakon što se zaraze kovidom ili dođu u kontakt sa zaraženom osobom.

Video: Kovid-nostra hara Italijom: Novi slučaj lažne vakcinacije, medicinska sestra uhvaćena u prevari

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA