Berbok i Lavrov nakon susreta u Moskvi: I dalje različiti stavovi u vezi s Ukrajinom

Berbok je rekla da je teško ne razumeti kao pretnju ruske vojnike na ukrajinskoj granici, dodajući da je Rusija zatražila bezbednosne garancije, a da je nemačka vlada zainteresovana za ozbiljne razgovore o većoj bezbednosti

  • 2
Sergej Lavrov, Analena Berbok Foto: Tanjug/AP

Ministarka spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok kazala je danas u Moskvi nakon susreta sa ruskim kolegom Sergejem Lavrovim da bez najveće zemlje, Rusije, nije moguće savladati klimatsku krizu, a da se u vezi s Ukrajinom pokazalo da postoje suprotni stavovi.

Berbok i Lavrov su na zajedničkoj konferenciji za štampu izjavili da postoje razlike u stavovima o osnovnim pitanjima, dok se Lavrov požalio na antirusko raspoloženje u EU.

Kazao je i da Rusija očekuje odgovore na NATO aktivnosti u istočnoj Evropi.

Takođe, kazao je da očekuje da će Nemačka od svojih ukrajinskih partnera zahtevati razjašnjenje aktuelnih pitanja.

Berbok je rekla da je teško ne razumeti kao pretnju ruske vojnike na ukrajinskoj granici, dodajući da je Rusija zatražila bezbednosne garancije, a da je nemačka vlada zainteresovana za ozbiljne razgovore o većoj bezbednosti.

Sergej Lavrov, Analena Berbok Foto: Tanjug/AP

Ocenila je i da je sada važno da se izgradi Normandijski format, te da Berlin smatra da treba dalje raditi na sprovođenju sporazuma iz Minska.

- Imamo obavezu da naše narode zaštitimo od rata i nasilja - kazala je Berbok dodajući da se nada da je ovo bio početak "iskrene razmene" stavova.

Lavrov je kazao da je Kijev sabotirao sporazum iz Minska, a da se ruski vojnici nalaze na ruskoj teritoriji, ukazujući da NATO primenjuje dvostruke aršine.

- Mi nikome ne pretimo. Naprotiv spoznajemo pretnju prema Rusiji - naveo je Lavrov.

Sergej Lavrov, Analena Berbok Foto: Tanjug/AP

Upitan da li je moguće da će uskoro doći do novog sastanka na nivou šefova diplomatija Normandijskog formata, Lavrov je kazao da Rusija nije zainteresovana za šou ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, "koji te skupove koristi kako bi rekao da se sastao sa visokim zvaničnicima", već da Moskva želi ozbiljne razgovore o sadržaju sporazuma.

Berbok je napomenula da Rusija i Nemačka imaju različite stavove o sporazumu iz Minska, a kad je reč o borbi protiv klimatskih promena kazala je da je neophodna saradnja.

Dodala je da su potrebna i zajednička pravila na koje se sve strane mogu osloniti.

- Nemamo drugi izbor nego da branimo naša pravila, čak iako ona imaju visoku cenu - rekla je Berbok i pomenula slučaj zatvorenog ruskog opozionirana Alekseja Navaljnog.

Video: Visoke mere obezbeđenja i predostrožnosti: Evo kroz šta prolaze novinari pred susret sa Putinom

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Перагеније

    18. januar 2022 | 15:49

    "Rusija zatražila bezbednosne garancije, a da je nemačka vlada zainteresovana za ozbiljne razgovore o većoj bezbednosti" - КАО да јој је саветник Черчил лично, треснеш фразу и забашуриш... Прошло је то време поигравања, схватиће то, НАДАМ СЕ, НА ВРЕМЕ.

  • Urke

    18. januar 2022 | 16:48

    Ako je Lavrov sadžgo, popustiće kao male mace.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA