≫ 

Španija daje 250 evra mesečno mladima da se isele iz domova svojih roditelja

Ministarka urbanizma Rakel Sančez rekla je na konferenciji za novinare da će od ovog meseca Španci mlađi od 35 godina, čiji su godišnji prihodi manji od 24.318 evra, moći da konkurišu za mesečnu naknadu kako bi mogli da iznajme stan na dve godine

  • 1
Barselona, mladi, zezanje, balkon,  Španija, vrućina, visoka temperatura Foto: Tanjug/AP

Španska vlada će plaćati 250 evra mesečno mladim ljudima sa niskim primanjima kako bi im pomogla da se isele iz domova svojih roditelja, što je sve veći problem u zemlji.

Ministarka urbanizma Rakel Sančez rekla je na konferenciji za novinare da će od ovog meseca Španci mlađi od 35 godina, čiji su godišnji prihodi manji od 24.318 evra, moći da konkurišu za mesečnu naknadu kako bi mogli da iznajme stan na dve godine. Ona je rekla da je ova podrška važna kako cene stanova ne bi bile prepreka osamostaljivanju mladih, prenosi Index.

Po prošlogodišnjim podacima, čak 55% ljudi između 25 i 29 godina i dalje je živelo s roditeljima, što Španiju čini jednom od zemalja Evrope s najvećim brojem mladih koji se još nisu iselili iz roditeljskog doma.

Visok broj nezaposlenih mladih

Taj je broj snažno vezan uz posebno visok broj mladih koji nisu zaposleni - čak 29 posto mlađih od 25 godina u Španiji nema posao. Ipak, prema Francisku Inareti, glasnogovorniku Idealiste, najveće španske web-stranice koja se bavi nekretninama, direktne potpore za plaćanje stanarina možda i neće zadovoljiti očekivanja vlade budući da postoji velika potražnja za malim stanovima.

- Prethodna su iskustva pokazala da se posledično subvencijama direktno povećavaju cene najma - kazao je i dodao da bi se najmoprimci koji zarađuju tek malo više od 24.318 evra mogli osećati diskriminisano budući da će morati platiti još veću cenu najma bez primanja potpore.

Video: Počelo prijavljivanje građana od 16 do 30 godina za pomoć od 100 evra: Ovo je procedura u par koraka

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA