≫ 

Fauči o koroni u 2022. godini: Prerano je prognozirati da li je omikron i kraj pandemije

On je ukazao da se, po svemu sudeći, ove godine nećemo osloboditi prisustva virusa

  • 4
omikron soj, korona virus, kovid 19 Foto: Shutterstock

Savetnik Bele kuće za medicinska pitanja Entoni Fauči ukazao je da je još prerano previđati da li će brzo širenje omikron soja korona virusa pomoći da se pandemija pretvori u endemsku fazu kojom je lakše upravljati, ali je izrazio nadu da će tako biti.

Govoreći na onlajn Svetskom ekonomskom forumu, Fauči je podsetio da su endemske bolesti one koje su stalno prisutne u ljudskoj populaciji, ali ne utiču na alarmantno veliki broj ljudi i ne remete redovne društvene procese kao pandemije.

Postoje izgledi da bi omikron soj, koji je lako prenosiv ali izaziva lakšu kliničku sliku bolesti, mogao biti varijanta koja će pandemiju pretvoriti u endemsku fazu.

Međutim, Fauči upozorava da je takav scenario moguć pod uslovom da se ne pojavi novi soj koji bi bio otporan na imunološki odgovor na prethodnu varijantu, prenosi Si-En-En.

- Imali smo sreće što omicron varijanta ne deli neke od karakteristika delta soja. Međutim, obim i srazmere zaražavanja omokronom prevazilaze taj manji nivo patogenosti - predočio je dr Fauči.

On je ukazao da se, po svemu sudeći, ove godine nećemo osloboditi prisustva virusa.

- Virus možda nikada nećemo uspeti da iskorenimo jer virusi koji izazivaju pandemije lako mogu da postanu deo ekosistema - zaključio je dr Entoni Fauči savetnik Bele kuće za medicinska pitanja.

Video: Čuveni američki epidemiolog primio Moderninu vakcinu protiv korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    19. januar 2022 | 07:45

    A kad ce ta lambda, ili lambada, ne znam tacno kako se zove taj sloj.

  • Vera

    19. januar 2022 | 03:32

    Koji, bre, Entoni Fauci?!? Pogledajte uzivo ( na you tubu) kako je raskrinkan u unakrsnom ispitivanju u americkom Senatu, on i NIH (Nacionalni institut za zdravlje i medicinska instrazivanja) i njihovi eksperimenti tzv. " game of function"...kao i direktorka CDC (Centar za kontrolu bolesti), dr Walensky, koja insistira da se ceo svet vakcinise, a u njenom centru skoro da niko nije!?! Ljudi, citajte, pratite, saslusajte uvek obe strane pa razmislite...nije lako biti sudija.Na kraju, odlucite bar za sebe, nek vam niko ne nosu pamet u torbi!

  • Znači maler

    19. januar 2022 | 01:39

    od čoveka nagoveštava nešto novo. Jadan je ovaj svet...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA