≫ 

Kako se Putin i Bajden "kockaju" sudbinom Ukrajine: Dok Rusija gomila trupe, SAD ostaju neme

Čini se da je pitanje trenutka kada će na rusko-ukrajinskoj granici doći do sukoba. Rusija ne krije na koje načine bi mogla da izvede manevre, retorika Kremlja iz dana u dan je sve zapaljivija, a zapad, koga je Ukrajina posmatrala kao dobročinitelja koji će je izbaviti iz problema- ostaje nem.

  • 3
Vladimir Putin, Džo Bajden

Foto: Tanjug/AP

Ne može se osporiti to da je ruske vojske na ukrajinskoj granici više nego ikada ranije. Izvor upoznat sa radom ruskih obaveštajnih službi rekao je za CNN da postoje indicije da ruski zvaničnici smišljaju kako bi mogli da sprovedu invaziju, ukoliko im Kremlj to naredi.

Takođe, iako nije retkost da se vojnici, koji se predstavljaju kao ruski, nalaze u blizini granice sa Ukrajinom, moguću operaciju mnogi vojni analitičari vide kao konačnu.

Naime, Ukrajina je već dva puta napadnuta, ali se Moskva oba puta ograđivala od napada govoreći da se ne radi o pripadnicima njihove vojske, već da su da su „zabrinuti meštani” ušli u Donbas, a prethodno su sve svoje oklopne transportere uzeli iz njihovih vojnih skladišta.

Akcija "zabrinutih meštana" nije urodila plodom, kao ni one koje su usledile. Nakon aneksija Krima 2014. godine, Moskva je ostala bez kopnenog koridora koji povezuje poluostrvo sa ruskom maticom, a tek 2018. je završila tanki most preko Kerčkog moreuza.

Ruska invazija na Donbas okončana je 2015. godine, ali je na teritoriji ostao ruski pokret, koji je na stalnoj vezi sa Moskvom. Sada, ovom vojnom akcijom, trećom u poslednjih osam godina, mogli bi da završe započeto i donesu dugoročnu korist Moskvi, piše CNN.

Podeljena mišljenja

 

Glavni argument onih koji veruju da je sukob pred vratima jeste to što Vladimir Putin "ne donosi uvek najracionalnije odluke" i to što je sklon nepredvidivim potezima. Zbog toga, kako naglašavaju, Zapad ćuti, jer bi bilo kakva odluka Bajdenove administracije mogla da poveća verovatnoću invazije.

Sa druge strane, neki ocenjuju da ova ćutnja nije prirodna, jer postoje jasni znaci upozorenja koji ukazuju na mogući napad.

- Možda je bolje da se pobrinete da vaši saveznici budu svesni i spremni za to nego da ćutite i da izgledate nespremni. Bela kuća je Putinu dala izbor: da reaguje odmah ili učini da izgleda kao da je popustio pod pritiskom Zapada. Ali znala je da Putin, kao neko ko veruje da je njegova zemlja bila oštro ponižena na kraju Sovjetskog Saveza, to neće prihvatiti - kaže jedan od sagovornika CNN.

Bajden želi da prekine Trampovu naklonost Moskvi

 

Ovakvo uslovljavanje nisu podržali ni šef CIA-e i bivši američki ambasador u Moskvi, Bil Berns, niti deo administracije Bele kuće koji se bavi pitanjem Rusije.

Zbog toga nije jasno da li oni znaju nešto što ne znaju ostali? Da li su izračunali da Putin ne može sebi da priušti ponovnu invaziju na Ukrajinu?

Ova država, koja je već izgubila više od 10.000 ljudi u ovom ratu, sada je visok ulog i glavni front bileteralnog rata SAD i Rusije.

vladimir putin džozef bajden sastanak

Printscreen: RUPTLY

Možda je Bajdenova administracija jednostavno želela da pokaže Rusiji da su se SAD vratile u Evropu, prekinuvši Trampovu naklonost Moskvi. Ali, takva retorika ne ide nikome u prilog.

Sada - s obzirom na to da su pregovori između Rusije i Sjedninjenih Država u Briselu završili u ćorsokaku, Ukrajina ostaje sama. Stručnjaci veruju da će morati da već kroz osam nedelja, kada se led na granici otopi, ruski tenkovi preći na njenu teritoriju.

Video: Lepo je videti te opet: Putin i Bajden nasmejano počeli sastanak

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Valjevac

    19. januar 2022 | 11:24

    Vladimire rokaj ove Fasiste

  • Baja

    19. januar 2022 | 14:11

    Nekocka se Putin, on cuva svoju zemlju od novih okupatora.

  • Krusko Medo

    19. januar 2022 | 18:00

    I treba fasiste u Ukrajini koji su na silu uzeli vlast od brojnijih Pravoslavaca zauzeti i vratiti Ukrajinu Pravoslavcima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA